Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милена Атанасова,

Мистерията на българските гласове - Е как да слушам чалга


Мистерията на българските гласове е името, с което женският ансамбъл на българското радио и телевизия става известен по света след издаване на албума „Мистерията на българските гласове” част 2 през 1986-1987.

Ансамбълът е основан през 1952, има издадени 9 албума и изнесени над 700 концерта в най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. След няколко номинации за награда „Грами”, я получава през 1990 година за албума „Le Mystere Des Voix Bulgare. Volume Two.” Диригент на хора е Дора Христова.

Докато светът изпрати в космоса „Излел е Делю хайдутин” през 1977 в изпълнение на Валя Балканска и остава поразен от неповторимите български гласове, наследници на Орфей и мистичните траки, то в родината им поп-фолк („популярен фолк”) индустрията се развива с бясна скорост.

Започнала с появата на Хисарския поп, популярен още през 80-те години на 20 век, преминава през 90-те години с все по-скандални текстове, навлиза в 21 век с изпълнители от Силиконовата долина, продуктите с етикет „чалга” се радват на широка популярност.

По време на благотворителния концерт на „Българската Коледа-2010” под патронажа на президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова, който се проведе за осма поредна година, участие взеха рекорден брой фолк звезди.

Някъде през 2002-2003 имах честта да седя на една маса с хористки и вокалистки на „Мистерията на българските гласове” след техен концерт във Военния клуб в София. Излъчването, възпитанието и поведението на тези българки е силно и достойно за уважение. През 2009 година обаче видях 4-годишната ми племенница, родена и живееща в Мюнхен, как след едно прекарано море на Приморско, извива танци и пее песни на Галена, викайки, че харесва и Малина, и Емилия и Анелия.

Прабаба ми Йорданка всяка събота сутрин пускаше народна музика и всички ние я слушахме докато седнем на семейния обяд. Може би трябва да последваме примера й за да могат и днешните деца да чуят „Притури се планината”, „Тръгнала е малка мома”, „Ерген деда”, „Заплакала е гората”, „Малка мома” и др.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!