Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изобретиха биоразградима пластмаса от извара

Новата биопластмаса се произвежда от суроватъчни белтъци - отпадъчен продукт от производството на сирена, съобщи Euronews...


Около 40 % от суроватката при производство на сирена в Европа се изхвърля. Няколко малки производители в област Каталуния в Испания, се обединяват под проект финансиран от Европейския съюз, с цел намаляване на отпадъците и използването на този отпадъчен продукт за производството на нови материали.

„Разработихме нова биопластмаса на основата на протеина, за производство на рециклируеми опаковки за храна”, каза Елоди Бъгникърт от изследователския института IRIS в Барселона.

От суроватката, получена при производството на сирена се извлича чист протеин, от който се произвежда пластмасов тънък пласт, който се разгражда лесно във вода с помощта на ензими. Тази иновация би могла да се въведе широко в производство през следващите две години за изработката на опаковъчни продукти за храна.   

„Суроватката съдържа около 7 % сухо вещество, богато на протеини, което може да се използва за производството на така наречения „суроватъчен слой” - нашата нова биопластмаса”, обясни Бъгникърт. Тя добави още, че в проекта са въвлечени 14 партньори-производители и изследователи, специализирани в пластмаси, опаковки, рециклиране и инженеринг.  

За разграждането на обикновените пластмаси, произведени от суров петрол, са необходими стотици години. Обект на обществено внимание преди няколко години  бе биоразградима пластмаса, произведена с добавка на царевично нишесте или растително масло. Идеята е, че гладните бактерии ще изядат нишестето или олиото в пластмасата, което ще причини разпадането й на фин прах.

Съществуват обаче съмнения относно ефикасността на тази идея, тъй като съвременните сметища са проектирани така, че да възпрепятстват разграждането, а не да го подпомагат. Причината е, че при анаеробната ферментация на органични фракции се образува  смес от газове, съставени предимно от метан и въглероден двуокис. Метанът е един от най-силно замърсяващите парникови газове.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!