Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tysan Lerner, Epoch Times

Многобройните ползи от яйцата

Яйцата са придобили много лоша слава поради високите си холестерол и съдържание на мазнини. Мнозина ограничават приема си на яйца до два пъти седмично или напълно изключват яйцата от менюто си.

Свободно отглежданите кокошки са тези, отгледани извън клетка и пускани на открито. Според проучвания яйцата от такива кокошки имат по-висока хранителна стойност от тези на затворените при отглеждането си.
(Photos.com)

Много хора са открили начин да приготвят яйчени белтъци, така че вкусът им да е приемлив. Премахвайки жълтъка, те се избавят от високото съдържание на мазнини, но дали това наистина прави яйцето по-здравословно или подходящо за консумация?

От гледна точка на диетата с цялостни храни, отстраняването на жълтъка прави храната
непълноценна, защото нарушава целостта й. И сега диетолозите откриват, че това е основателно опасение.

Яйцата не повишават холестерола. Вярно е, че яйцата са богати на холестерол, но това е
т. нар. „добър“ холестерол и холестеролните нива на организма няма да бъдат повишени.
Консумирането на две яйца дневно може да спомогне за тяхното понижаване.

Установено е, че холестеролът в храната не е този, който покачва холестеролните нива. Приемът на богати на холестерол храни може да спомогне за подобряването на кръвните липиди.

Яйцата са полезни за сърцето и мозъка. Яйчените жълтъци са много богати на хранително вещество, наречено холин, като две порции са около половината от препоръчваната дневна доза от него. Установено е, че 90% от американците страдат от недостиг на холин.

Холинът е един от B-витамините. Той е важна хранителна съставна за мозъка и нервната
система. Холинът помага за намаляване на възпаленията и за предотвратяване натрупването на хомоцистеин (химично съединение, свързвано със сърдечни заболявания и остеопороза).

Яйцата спомагат за загубата на тегло. По време на контролиран експеримент група от 160 души с високо наднормено тегло е разделена на две. За закуска първата част не получавала яйца, а поничка, а в закуската на втората били включени две яйца. Калориите в закуските на двете групи били еднакви. Консумиралите яйца за закуска загубили почти двойно повече тегло от останалите.

Яйцата помагат за предотвратяването на катаракти. Яйцата са отличен източник на лутеин и зеаксантин, които са определящи при предотвратяването на макуларни дегенерации и катаракти.

Лутеинът се абсорбира в тялото много по-лесно от яйцата, отколкото от лутеиновите добавки или зеленчукови източници като спанака.

Яйцата са с различно качество. Подходящо съхраняваните яйца могат да издържат до месец в хладилника. Дръжте ги в оригиналната им кутия или в затворен съд, за да ги запазите свежи.

Не съхранявайте яйца на вратата на хладилника, за да избегнете излагането им на стайна температура при всяко нейно отваряне. Не ги мийте преди съхраняване, защото това ще отмие предпазното покритие на яйцето, което го пази свежо.

Най-добрите яйца са от свободно отглеждани пилета, които могат да излизат навън, където да кълват и ровят в почвата за насекоми или всякакви неща, които да ядат.

Ако кутията с яйца е с надпис „био“, това означава, че кокошките са отглеждани извън клетки, хранени са с органични култури и не са им давани антибиотици.

Свободно отглежданите пилета са гледани извън клетка и са пускани на открито, докато при гледаните извън клетка последното не е задължително.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!