Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мария Артюхова,

Садако и 1000-та жерава

Трагедията, сполетяла Япония, като да започва да сплотява света. Хора от различни страни изразяват съпричастност към мъката на японците. В София минувачи окичиха японските вишни пред Светия Синод с оригами на жерави. Японска легенда разказва, че който направи 1000 жерава от хартия, това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност...

Жеравът се е превърнал в символ на мира, заради момиченце на име Садако Сасаки. Тя била облъчена от радиацията при взривяването на атомната бомба над Хирошима. През 1955 г., 12-годишното момиченце лежало в болница, умиращо от левкемия.

Научавайки за легендата, тя решила да направи 1000 хартиени жерава, за да може да се излекува и да живее. Но когато видяла как другите деца в отделението умират, разбрала, че няма да се излекува и си пожелала мир по земята и край на страданията.

Садако починала и била погребана с венец от 1000 хартиени жерава, в знак на почит към мечтата й. Приятелите й направили гранитна статуя на Садако в Парка на мира в Хирошима, изобразяваща младо момиче с протегната ръка и излитащ от нея жерав.

Преди да почине Садако написала хайко, което гласи: ‘Ще напиша мир върху крилете ти и ти ще полетиш около света, за да не е нужно децата да умират по този начин’.

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!