Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Hsin-yi Lin & Matthew Robertson, Epoch Times

Японското земетресение и реакцията на китайските нетизени

След опустошителните трус и цунами в Япония, настроенията в китайската блогосфера са силно поляризирани...

Някои китайски нетизени, отрасли в среда на прокарваната от официалните медии антияпонска пропаганда, празнуват. Други се възхищават на спокойствието на японците и критикуват реакцията на съгражданите си.

Блогър с името „ggmm160” отбелязва, че ликуването след атентатите от 11 септември и след земетресението в Япония са индикатор, че първата и вероятно най-важна задача за китайския народ е да възстанови човечността си.

Поетът Джу Гуангбинг (Zhu Guangbing) се извинява в мрежата от името на китайците, празнуващи трагедията. Той отдава тези реакции на китайското образование, което по думите му е подмамило човечността им и което присъства като  част от училищната програма за малките деца, в медиите и в официално одобрените източници. Официалните стереотипи описват японците като заговорничещи, безмилостни машини убийци – нещо по-низше от човека.

„Това е резултатът от обучението в Китай, едно нечовешко обучение. Пропагандата на омраза в културата на комунистическата партия е унищожила човечността на нацията ни“, пише блогърът „Xiao Y“.

Джу вярва, че повечето китайски нетизени са шокирани от антияпонската риторика и остро осъждат ликуващите. Според него тези хора не представляват мнозинството от нетизените в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!