Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайското езеро Поянг – "Бермудският триъгълник" на Изтока

Над 200 лодки потъват за 30 години

"Бермудският триъгълник на Изтока": лодка в ез. Поянг. Много лодки са потънали мистериозно във водите му. (China Photos/Getty Images)

В края на миналата година китайски медии съобщиха за опасните води на Поянг, най-голямото сладководно езеро в Китай. То е известно като  „Бермудския триъгълник на Изтока“.

За периода от началото на 60-те до края на 90-те години във водите му са погълнати над 200 лодки, с резултат от 1600 души изчезнали и 30-тина оцелели, които впоследствие губят разсъдъка си.

Този „Бермудски триъгълник“ е разположен в северната част на езерото в окръг Дучанг (Duchang), провинция Джянгши (Jiangxi). Сред странните случаи е документирана и серия от 3 август 1985 г., когато във водите му инциденти претърпяват 13 лодки, като повредите им не са могли да бъдат отстранени въпреки всевъзможните положени усилия.

Ненадейни бури

Според многобройни медийни репортажи много рибари се молят като кадят тамян или провеждат церемонии, преди да плават в тези води.

51-годишният Джанг Шяожин (Zhang Xiaojin) лови риба в ез. Поянг 20 години. Той разказва, че бурите идват изневиделица и добавя, че той и останалите рибари знаят внимателно да наблюдават всякакви малки промени в езерото, независимо колко навътре плават.

Друг рибар посочва,че обикновено за бурите има предизвестия. Бурите в езерото обаче удрят за миг, продължават за кратко и после всичко се нормализира, сякаш нищо не се е случило, допълва той.

На 16 април 1945 г. японска лодка потъва във водите на езерото. Никой от 20-членния екипаж не оцелява. Впоследствие японците спускат водолазен спасителен екип, от който на повърхността се връща един, а останалите изчезват. Оцелелият е ужасен и не след дълго загубва разсъдъка си.

По-късно е организирана няколкомесечна спасителна мисия. Не намират нищо, а няколко американски гмуркачи изчезват.

Според Хан Лишян (Han Lixian), жител на окръг Дучанг, през 1977 г. в селото изграждат три язовира, единият от които е на езерото Поянг. Една нощ язовирът, който е 600m дълъг, 50m широк и 5m над водното равнище, изчезва, без да издаде и звук.

Преди време репортер от Jiangxi Daily отива до брега на езерото с няколко учени. Докато стои в разположения наблизо храм Лаойе (Laoye), той усеща вятъра да духа от юг на север. Водните пръски обаче подсказват точно обратната посока.

Преобърнати лодки без вълнение или вятър

Хората обаче вярват, че не ветровете правят тези води опасни. По думите на абата на храма Лаойе, на 5 март тази година – спокоен слънчев ден – 1000-тонна лодка се преобръща в езерото. Причините са неизвестни.

Местните жители намират обяснение в легендата за Джу Янджанг (Zhu Yuanzhang), основателя на династията Юан, който, губейки битка със свой противник близо до езерото, заотстъпвал към брега му. Наоколо нямало нито една лодка, но гигантска костенурка се появила и му помогнала да прекоси водата.

След като Джу станал император, той направил костенурката генерал и построил храма Лаойе близо до езерото в нейна чест. Според местните духът на костенурката броди наоколо и създава неприятности на рибарите.

По думите на местен експерт пред медиите, причината за това е в огромна пясъчна плитчина в езерото, преминаваща от изток на запад, която блокира водния поток и създава водовъртеж в дълбините.

Тази теория обаче не обяснява липсата на намерени останки от потънали в езерото лодки.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!