Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По Epoch Times

Тайна кунг-фу техника в отдалечено китайско село

Държейки в ръка съпротивляващо се пиле, майстор Шие докосва определена точка по тялото му с десния си показалец. Пилето моментално престава да мърда, а главата му клюмва. След като майсторът потупва точката отново, пилето скоква и побягва…

Пилешката драма е първата публична демонстрация на смъртоносна кунг-фу техника, предавана тайно поколения наред в китайското село Юнлинг (Yunling), провинция Фуджян (Fujian).

Майстор Шие Жин (Xie Jin) е ръководител на Йонгтайската изследователска комисия по кунг-фу в с. Юнлинг. Тъй като техниката може да предизвика сериозни увреждания, той не я демонстрира върху хора.

По думите му това умение, което е наследил от баща си, не може да бъде преподавано на хора с избухлив нрав, нито на жени‑ученици или на хора извън селото. Той добавя, че макар и да е прекратил натиска върху акупунктурната точка на пилето, то ще става все по-слабо, а използването на по-голяма сила би го умъртвило на момента.

Почти всеки от 1200-тата жители на Юнлинг притежава специални умения и практикува китайско кунг-фу. Тук е мястото, където възниква т. нар. Йонгтайско пилешко кунг-фу, спадащо към школата на Южния юмрук.

Според жител на селото по време на династията Чин монахът Тиеджу (Tiezhu), от манастира Шаолин, предава Йонгтайското пилешко кунг-фу на първия си светски ученик. Оттогава техниката е предавана вече над 200 години.

Поради отдалечеността си селото често е плячкосвано от бандити, така че повечето негови жители започват да практикуват кунг-фу за поддържане на формата и за самоотбрана.

Най-възрастният треньор по кунг-фу в селото, 87-годишният Шие Уенда (Xie Wenda), разказва, че от 1976 г. много жители на Юнлинг са заминали да основават школи по Йонгтайско пилешко кунг‑фу навсякъде. Самият той е обучил между 300 и 400 ученика.

Много от жителите на селото работят извън него, но всички се прибират за Китайската нова година, за да участват в ежегодния селски кунг-фу панаир, който продължава около 40 дни.

Село Юнлинг се състои от шест махали, всяка от които има собствена кунг-фу школа, участваща в състезанията по време на панаира.

Майстор Шие обясни, че акупресурната техника все още е тайна, пазена от ограничен кръг хора, но много от жителите на селото са усвоили знанието за енергийните канали и го използват, за да лекуват заболявания на другите.

По думите му в акупресурата трябва да се вземат под внимание сезонните промени и времето на деня, тъй като различните акупунктурни точки трябва да се избират по различно време.

В интервюто той подчертава стриктните изисквания за предаване на техниката: „Ако някой умишлено наранява хора с тази техника, не му е позволено да обучава никой друг.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!