Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По Heng He, Epoch Times

Размисли на китайски диктатор за тленността

Бившият китайски лидер, Джянг Земин (Jiang Zemin) , преосмисля времето си на власт, съобщава китайскоезичното хонконгско списание Frontline в публикация, озаглавена „Да признаеш, че човешките същества делят универсални ценности“. В материала се посочват две главни събития, станали причина за съжаление от страна на комунистическия лидер – бомбардировката на китайското посолство в Белград и преследването на Фалун Гонг.

Списание Frontline е известно с публикуването на поверителна информация за чиновници на Китайската комунистическа партия (ККП), като впоследствие голяма част от тези публикации са били потвърждавани.

Бомбардировката на китайското посолство в Белград се извършва при директните разпореждания на Джянг Земин, който през 1999 г. откликва на призива за помощ на  разгромения от въздушните сили на НАТО, Слободан Милошевич.

Части на сръбското разузнаване се настаняват в мазето на посолството.Джянг Земин отказва да евакуира персонала и когато НАТО бомбардира сградата, загиват трима от работещите там. Смъртта на други 14 души, помещавали се в мазето, не е отразена от китайските медии.

Представеното впоследствие от САЩ доказателство за операциите на сръбското разузнаване в посолството прави обстановката още по-неблагоприятна за режима и Джянг Земин е определен за най-негодния китайски лидер.

Преследването на Фалун Гонг също започва през 1999 г. Тази духовна практика, включваща пет медитативни упражнения и живот според принципите на истинност, доброта и търпение, започва да се разпространява през 1992 г. и бързо набира популярност. Нейните 100 милиона последователи обаче започват да привличат вниманието на режима с многочислеността си и да се натъкват на проблеми от страна на властите.

 На 25 април 1999 г. около 10 000 практикуващи Фалун Гонг се събират пред централното Бюро жалби с искане за безопасна и легална среда за практиката си. Масовата мирна демонстрация и перспективата за организация извън контрола на ККП вбесяваДжянг Земин и той еднолично нарежда „изкореняване“ на практиката, въпреки първоначалното несъгласие на Политбюро.

Днес, единадесет години по-късно, китайският режим бере плодовете на това решение. Срещу комунистически лидери са заведени дела за геноцид в редица държави, партийни чиновници са посрещани с протести при визити зад граница, а Фалун Гонг се е превърнал в най-мощната сила извън Китай, противопоставяща се на режима, посочва Frontline.

Преследването е настроило десетки милиони души срещуДжянг Земин и ККП. И според авторите на статията сега, след осемгодишен размисъл от оттеглянето си от власт, (а дали не и пред угрозата от краха на ККП и подвеждането му под отговорност?) той е осъзнал, че въпросът е можел да бъде разрешен различно.

В материала не се споменава за изразено от бившия комунистически лидер съжаление за огромните страдания и загуба на човешки живот, които неговата политика е нанесла.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!