Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милена Атанасова,

Световната финансова криза удари и пазара за булки


Вековната традиция при циганите калайджии повелява на Тодоровден да си изберат булка.  От цялата страна в Старозагорско се стичат фамилии, които имат моми и ергени за женене. Циганите калайджии са източно православни, пазят родовете си чисти и не искат да се смесват с ромите от турски произход.

Младите момичетата се обличат в празнични дрехи, настроението им е приповдигнато, смеят се и се закачат с майките и лелите си, а младите цигани се оглеждат развълнувано и пристъпят от крак на крак.

Пазарлъкът започва с оферта, отправена от бащата на момчето към бащата на момичето. В най-добрия случай цената достига няколко хиляди евро, като тя зависи от хубостта, възрастта и непорочността на булката. Най-много се ценят по-белите момичета. Ако младите се харесат и бащата на момичето е съгласен, семействата се канят на гости след една седмица. Често „сключената сделка” се  отбелязва веднага в деня на събора с кръшни кючеци върху капака на ладата. Ако кандидат-зетят обаче не е одобрен, бащата на момичето делово отговаря, че дъщеря му е малка за женене.

Финансовата криза обаче сериозно се отрази на цената на булките, която рязко падна до 1000 лв., а даже и без пари, както и на броя сключени бракове. Често кандидат-жених отива на гурбет в чужбина за да събере пари за булка. Млад ром сподели пред в.Стандарт, че е разочарован от момичетата на събора. Обясни, че гурбетът му в чужбина е променил вкуса му и вече не му харесвали белосаните и начервосани жени, облечени в лъскави дрехи от ламе и сатен, както и крещящите розови и цикламени цветове.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!