Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сергей ДРУЖИНИН. ( Epoch Times)

Разбиха 10 метров паметник на Мао в Китай

Статуя на Мао в Китай бе разбита преди няколко дни и в момента изглежда като разрушените статуи на Сталин, Ленин и Садам Хюсеин...

10-метрова статуя на Мао беше разбита в Китай на 19 февруари 2011г. С Снимка: info.51.ca

За китайските власти Мао е лидер и кумир, но народът често проявява „неуважително” отношение към него.

Този паметник на Мао от бял нефрит, бе поставен на 1 октомври 2008 година до брега на морето в град Уенчан, провинция Хайнан. Височината му е 9,9 метра. Той се превърна в един от туристическите обекти на града, много туристи се снимат с него. „Лявото движение” приема статуята на Мао като божествена и поставя венци на нея.

На 19 февруари местни жители и туристи, забелязали, че паметникът на Мао е разбит на парчета. Снимка на разбитата статуя бе разпространа бързо в Интернет. На нея се вижда, че лицето на статуята на Мао е силно повредено, носа и челото са разбити.

По интернет плъзна непотвърден слух, че статуята е разрушена от строителна фирма, възнамеряваща да строи на брега. Но също така разпространено мнение е, че това се е случило, защото народът ненавижда Мао.

Независимо от причината, по-рано това би се сметнало за „сериозно политическо събитие”. Днес отношението на народа към теориите на комунизма и комунистическият режим се е променило значително.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!