Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паша Павлова,

Днес е Денят на Холокоста в България

От 2003 г. 10 март се отбелязва като „Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството“.

На този ден преди 68 г. е предотвратено депортирането на стотици евреи от Пловдив към нацистките концлагери.

Във видеото оцелялата от Холокоста,Рина Ша’ашуа Хасон (Rina Sha'ashua Hason), си спомня за действията на тогавашния пловдивски митрополит Кирил за спасяването на определените за депортиране евреи. Тя разказва: „Той попита полицаите дали може да влезе. Те казаха, че не може… Видях го да им обръща гръб, качи се по оградата и влезе. Всички се обърнаха към него – те знаеха кой е – отец Кирил, пловдивският митрополит – и го попитаха: „Отец Кирил, какво ще стане с нас?“ Той ги наричаше „деца мои“ – „Не се притеснявайте, деца мои, вие ще останете тук, а ако ви изпратят, аз ще дойда с вас.““

Депутати, начело с Димитър Пешев, известни личности, свещеници и обикновени хора се събират веднага след като е обявено намерението за депортиране. Те опитват да окажат натиск върху правителството и царя за отменянето на решението.

Рина споделя, че и до ден-днешен я побиват тръпки, когато си спомни момента, в който са им казали, че са свободни.

През май същата година отново е направен опит да се депортират 48 000 евреи от България. Тъй като отново е неуспешен, това повече не било изисквано от България чак до края на войната.

Най-дейни в противопоставянето срещу депортирането на българските евреи са митрополит Кирил, митрополит Стефан, Елин Пелин, Людмил Стоянов и Димитър Пешев.
„Ако всички бяха като тях, може би шестте милиона нямаше да бъдат унищожени“, завършва Рина.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!