Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Владимир ПОДГОРНЫЙ (GR). ( Epoch Times)

Призивите за протести в Китай продължават

След призивите в Интернет за масови протести, китайските власти предприемат широкомащабни операции за гарантиране  безопасността в Пекин и други големи градове, съобщава BBC.


Анонимни инициатори на протести призовават в Интернет вече трета седмица китайците да изразят своя стремеж към промени, като излязат в оживени райони на големите градове и мълчаливо да се разхождат по тях.

В неделя засилени полицейски части патрулираха по улицата на Пекин и на главния площад на страната, Тянанмън, което потвърждава засиленото безпокойство на Китайската комунистическа партия (ККП), свързано с бунтовете и революцията в арабския свят в последно време. На журналистите в Китай е забранено да правят снимки и да разговарят с хората.

На 6 март (неделя) в Пекин, беше блокирана мобилната комуникация. По непотвърдена информация, на този ден в района на Пекинския университет е трябвало да се съберат студенти, затова полицията на Пекин е затворила метро-станцията на университета и е блокирала мобилната комуникация в града.

В Шанхай излизането на демонстрантите било планирано да стане на Народния площад, но засиленият патрул на полицията задържал всеки, който нямал разрешително да се намира на площада. В това число задържани се оказали и 17 чуждестранни журналисти, тъй като нямали писмено разрешение да бъдат на площада.

Във връзка със събитията случващи се по света, китайските власти решиха да се предпазят, ожесточавайки правилата за чуждестранните журналисти. Сега, за да вземе интервю от някого, журналистът трябва първо да получи разрешение от правителството.

Управляващата комунистическа партия знае, че китайският народ има достатъчно причини, за да изрази своето възможно недоволство.

На откриването на годишното Велико Народно събрание на 5 март, министър-председателят на Китай, Уен Джябао, съобщи на присъстващите, че пред правителството на Китай стоят няколко мащабни въпроса, които властите трябва да решат, и че тези въпрос са много важни за китайците: инфлацията, високите цени на жилищата, разпределяне на средствата от придобитите земи и разрушените селски домове от правителството, процъфтяващата корупция.


В тази реч Уен не спомена и дума за събитията в страните от Близкия Изток.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!