Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мечтите забранени

Китайският Народен конгрес – политически театър. Снимка sueddeutsche.de

Площад Тянанмън – вратата на “небесното спокойствие” – сега служи като място за паркиране на автомобили. Само дипломати и журналисти със специален пропуск могат да преминат през контролно-пропусквателния пункт в центъра на Пекин, и да оставят своите автомобили на огромния зловещо празен площад. Хората не се допускат – в случай че решат да изразят недоволството си от политиката на комунистическата партия.

Тази събота в Голямата народна зала започна обичайния пролетен спектакъл на китайските политици: десетдневното заседание на Народния конгрес. Тази година делегатите трябва да приемат нов пет годишен план, предвиждайки до 2015 година контролирано развитие на икономиката, премахване на социалното неравенство и по-голямо внимание за опазване на околната среда. Това означава, че делегатите трябва да приемат решения, вече взети от ръководството на партията. Народния конгрес никога не е отхвърлял тези решения.

Депутати от всички райони на огромната страна седят в гигантската зала, около сцена украсена с червени завеси. В средата стои държавната емблема на Народната република. Министър-председателят, Уен Джябао, излиза на сцената и започва да чете своя „работен отчет”. Това продължава два часа без почивка.

Всяка глава той започва с добра новина, тъй като социализмът разрешава само добрите новини. „Икономическите показатели като цяло са стабилни със значително увеличение на качеството и ефективността”. Той прелиства. В този момент в залата се чува шумолене, 2 923 делегати – не избрани, а назначени – отново прелиства страницата. „Селскостопанската база още повече се е заздравила”. Прелиства. Лек шум в залата.

Скрити в текста от 15 000 йероглифа, някои проблеми са само маркирани. „Извънредно високите цени на жилищата”, „незаконното разпределение на земя”, „широко разпространената корупция в някои райони”. „Ние сме наясно, че и занапред ще сме обременени със сериозни проблеми, тъй като нашето развитие не е уравновесено, не е координирано и не е дългосрочно”, - казва Уен.

Чуждестранните журналисти, седящи на трибуна отдалечена на сто метра, подскочиха. Досега те разглеждаха политбюро с полеви и оперни бинокли, но сега започват да пишат в тетрадките си.

Навън обширен корпус от силите за сигурност отделят народа от така наречената “народна” зала: на всеки ъгъл стои тежко въоръжен полицай. Под всяка улична лампа има човек със слушалка в ухото. Трима мъже и една жена все пак се опитват да пробият през охраняваната зона. Един от тях държи в ръцете си картон с надпис: „Комунистическата партия трябва да подаде оставка”.

Жасминови протести по арабски
 
След по-малко от 30 сек. върху малката група се нахвърлят дузина полицаи. Протестиращите са повалени на земята, след което вдигнати за краката и ръцете и отнесени в паркирания наблизо автомобил. Вратите се затръшват, двигателят изръмжава, край на протеста. Колко дълго тези хора ще останат зад решетките и при какви условия, никой никога няма да разбере. Точно както техните имена или причината за гнева, подтикнал ги към тази отчаяна постъпка.

Наблизо е разположена Уангфуджинг (Wangfujing) – най-известната търговска улица в Пекин. Отскоро забранена за чуждестранни журналисти зона.

Анонимни нарушители на реда призовали в Интернет да се съберат в неделя пред McDonald's за протест, по примера на „Жасминовата революция”. Събрали се малко демонстранти, но пък имало стотици войници от силите за сигурност. Журналист от Bloomberg News бил пребит до състояние, нуждаещо се от болнично лечение, той бил ритан в лицето дори когато лежал на земята и крещял за помощ.

Оттогава повечето чуждестранни кореспонденти в Пекин са информирани от полицията по телефона, че ако искат да посетят Уангфуджинг (Wangfujing), ще имат проблеми. Абсурдът на политическия театър: най-известната улица за пазаруване в столица с 20 млн. население, затворена за чуждестранни журналисти.

По материали от sueddeutsche.de

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!