Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Shanshan Wu, Epoch Times

Разрастване на SOH

Алън Зенг (Allen Zeng), президент на радио Sound of Hope (снимка: със съдействието на радио Sound of Hope)

Докато BBC прекратява емисиите си на мандарин от април 2011 г., а Voice of America (VOA) – тези на мандарин и кантонски от октомври тази година, радио Sound of Hope (SOH) обяви, че ще разширява емисиите си на къси вълни за Китай, за да посрещне нуждите на китайската си аудитория…

Президентът на SOH, Алън Зенг (Allen Zeng), посочи, че станцията отдавна иска да разшири емисиите си на къси вълни: „Ако BBC и Voice of America преустановят емисиите си за Китай на мандарин, ще изгубим двама важни съмишленици. Нашата китайска аудитория може да се почувства разочарована от загубата на своята свобода на информацията. Ето защо смятам, че трябва да поемем дори още по-голяма отговорност.“

По неотдавнашни данни на Китайския Интернет информационен център (China Internet Network Information Center) в Китай има 450 млн. Интернет потребители (60% от които предимно млади хора или градски жители) и 730 млн. души в зряла възраст, които или нямат достъп до Интернет, или не знаят как да го ползват – идеалната аудитория за емисии на къси вълни.

Чуждестранните емисии на къси вълни отдавна са източник на достоверна информация за китайския народ. Поради размерите на Китай дори Китайското национално радио използва над 80 честоти на къси вълни, за да покрие нацията.

Алън Зенг добави, че SOH увеличава емисиите си на къси вълни за Китай, вместо да ги намалява: „Китай все още е контролиран от тоталитарен режим и правата на китайския народ не са защитавани от пресата. Те наистина се нуждаят от свобода на информацията, но Интернет е достъпен за едва една трета от хората.

По време на неотдавнашните събития в Египет тоталитарното правителство успя да цензурира Интернет, което показва, че невинаги може да се разчита на Интернет. На нас ни е необходимо разнообразие от нови източници.“

По думите на г-н Зенг, радио SOH е четвърто в Китай, след VOA, радио Free Asia и радио Taiwan International, както и най-големият частен предавател за Китай, с над 20 000 радиопредавания всяка година.

„Международната общност трябва да разбере нуждите на китайския народ и да инвестира обширно в свободния достъп до информация в Китай, включително Интернет,  широкомащабните излъчвания на къси вълни и сателитната телевизия, за да помогне действително на Китай в пътя му към позитивен прогрес“, добави той.

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!