Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милена Атанасова,

Проклятието над Катинската гора

Основен факт, объркващ международните експерти при ексхумацията на полски офицери и цивилни край с. Катин (Смоленск, Русия), е че те са разстреляни с германски пистолети, девет милиметров Walther P-38...

1942 г., Катинската гора. По сигнали на местни жители войските на Третия Райх откриват масови гробници с все още неразложили се трупове. Германия обвинява Сталин за извършените убийства, и настоява Международния червен кръст да участва в разследването. Сформира се Международна медицинска комисия, в която участват 50 лекари от различни страни, както и българският патологq доц. Марко Марков. Той подписва заключителната експертиза на комисията, според която изстрелите са били извършени през пролетта на 1940 г. (по това време териториите са под контрола на Съветската армия).

1943 г. Съветската страна си връща отново катинските територии, прави повторна ексхумация и набеждава Вермахта (въоръжените сухопътни, военноморски и военновъздушни сили на Германия от 1935 до 1945 г.) за масовото убийство.

1945 г., София. Трети върховен състав на Народния съд призовава доц. Марков в обвинение, че е станал „оръдие на германския пропаганден монтаж”. По време на делото доц. Марков заявява, че е бил принуден от германските лекари да подпише заключението. До края на живота си той не иска да говори по темата.

1990 г. Михаил Горбачов признава пред международната общественост, че СССР е извършил масовите разстрели над полски пленници, а по-късно Борис Елцин разсекретява архивите по случая, от които става ясно, че разстрелите са извършени през пролетта на 1940 г. от части на Народен Комисариат на вътрешните работи.

10 април 2010 г., Смоленск. Светът отново бива потресен от събития край Катинската гора. На път за поклонение пред мемориала посветен на жертвите от 1940 г., при самолетна катастрофа край Катинската гора загиват полския президент, Лех Качински, и 96 високопоставени държавни служители на Република Полша.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!