Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мария Артюхова,

Цвете на 3000 г. цъфна в Пловдив

Удумбара, цъфтящото веднъж на 3000 години мистично цвете според легендите, цъфна в Пловдив. За пръв път в България цветето бе забелязано в пловдивското село Брестник, а след това и на две места в града...

Думата „Удумбара” идва от санскритски и означава „Небесно цвете, вещаещо добро”. В будистките свещени текстове пише, че цветето Удумбара е свръхестествен феномен и божествено цвете, което не съществува в човешкия свят. Появата му е знамение за пристигането на „Свещения крал, който върти Колелото” и предлага спасение на хората, твърдят будистки предания.

Удумбара в България
Удумбара в България
Удумбара в България (цветето е с тънко прозрачно стъбълце и бяла чашка). Снимка: Личен архив на П.П.

Отговарящо на своето описание на свръхестествен феномен, цветето има много тънко (почти като косъм) стъбълце, няма листа и има нежно-бяла чашка. Високо е около 1 см. и може да се появи на всякакви повърхности, както естествени (като показаните на снимката растящи върху листата на растение Удумбари), така и върху неорганични материали, като пластмаса, гума, боядисани повърхности, текстилна тъкан и метал.

Друго необичайно качество на това цвете е, че се появява сравнително внезапно, като и така внезапно изчезва, без да остава следи от своето присъствие.    

За пръв път цветето е забелязано през 1997 година да расте върху статуя на Бодхисатва в Южна Корея. Оттогава Удумбара се е появявало и в други страни по света, но все още неговото появяване се смята за голяма рядкост и дори за предзнаменование за добра поличба.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!