Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милена Атанасова,

Изкуството на Едгар Дега

Ценителите на френския живописец, график и скулптор Едгар Дега, се насладиха на 74 негови творби, изложени последователно в Националната Художествена галерия в София, Регионалния исторически музей във Варна и Градската художествена галерия-Пловдив в края на 2010 г. и началото на 2011 г.

Изложбата се отличава с това, че е най-пълната с пластики на Дега колекция в света, показвана само в Атина и Тел Авив преди излагането й в България. Приживе творецът не е излагал свои пластики пред публика, освен тази на 99-сантиметровата скулптора на 14-годишна балерина, облечена в истинска пачка и поличка от плат, предизвикала остри критики по онова време.

Едгар Дега е роден през 1834 г. в Париж в семейството на банкер и има аристократичен произход. Баща му е настоявал да изучава право, поради което Дега постъпва в Парижкия юридически факултет, но по-късно прекъсва обучението  си, за да се отдаде изцяло на живописта. През 1860 г. открива свое студио в Париж и се превръща в един от най-видните представители на импресионизма, заедно с приятеля си Мане, с когото рисуват конни надбягвания.

Истинската страст на Дега обаче са балерините, с което той си спечелва прозвището ‘художникът на балерините’. Пресъздава техния истински живот зад кулисите, този в който позите не са така прецизни и живот не е така бляскав както на сцената. Рисува в репетиционните зали и по коридорите на старата сграда на Пале Гарние (Парижката опера) преди пожарът от 1928 г.

По онова време балерините са били млади момичета от беден произход, чийто къртовски труд е забавлявал елита на Париж.  Дега повдига завесата, за да ни покаже уморени от репетиции лица, паднала презрамка, несъвършенни стойки, устремът да бъдат забелязани, кариеризма на цяло едно съсловие, завоалираните флиртове.


През последните 10 години от живота си художникът на практика спира да рисува поради влошаване на зрението, но остава верен на своите балерини като извайва техни скулптори и се насочва към пастелните техники. Умира през 1917 г. оставяйки над 150 скулптори и 2000 картини от масло, пастел и акварел, които продължават да се продават на баснословно високи цени.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!