Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь ХУА. Epoch Times , Украина

Десетки правозащитни адвокати в Китай в неизвестност

През последните няколко седмици, множество китайски правозащитни адвокати, дисиденти и активисти за демокрация в различна степен са подлагани на натиск от страна на управляващата комунистическа партия в Китай. Някои са арестувани, други поставени под домашен арест, направени са обиски на апартаментите им, а някои са поканени да „на чай”. Художникът Ай Уейуей разказа за това...

Известния китайски художник и архитект Ай Уейуей се срещна на 24 февруари в Пекин с
Австрийският министър на външните работи, д-р Михаел Шпинделегер, и финансовият министър на Австрия, инж. Йозеф Прьол.

Правозащитните адвокати Тан Дзитян (в ляво) и Дзян Тянюн са били заловени от полицията и в момента са в неизвестност.
Снимка: epochtimes.com

Както Radio France Internationale (RFI) съобщи на 25 февруари, срещата между Ай и австрийските политици, пристигнали в Китай на три дневна визита, продължила около 45 мин. Срещата не била предварително планирана и както признава Шпинделеге, той се е срещнал специално с дисидентите, за да накара китайското правителство да се поизнерви.

Ай Уейуей е един от художниците в Китай, осмеляващ се директно да изразява критика срещу управляващият режим. По време на срещата с австрийските политици, той изказа благодарност на австрийските власти за помощта в защита на човешките права в Китай и разказа, че в последно време Китайската комунистическа партия (ККП) е засилила още повече натиска върху многобройните дисиденти, включително и него самия.

Неотдавна художникът отмени своята първа частна изложба, която трябваше да бъде представена през март в пекинския Център на съвременното изкуство Улленс. Когато неговите картини и инсталации били готови за представяне, администрацията на центъра сметнала, че тази изложба е твърде чувствителна за периода на Китайското Народно събрание, което ще се проведе през март. Било предложено на художника да отложи изложбата, но той отказал и напълно я отменил.

По-рано, през януари тази година, властите разрушили студиото на художника в Шанхай, струващо повече от един милион щатски долара, а в края на миналата година го поставили под домашен арест, за да не може да посети Киев и да получи наградата Future Generation Art Prize.

Преследване на правозащитниците

На 19 февруари Джен Юнфей, дисидент от провинция Съчуан, бил задържан от полицията и четири дни бил в неизвестност. На 24 февруари полицията съобщила на семейството му, че срещу него са повдигнати обвинения в „подбуждане на подривна дейност срещу държавната власт”.

На 16 февруари в Пекин след обща вечеря били заловени от полицията повече от десет правозащитни адвокати и активисти, сред които Тан Дзитян, Дзян Тянюн, Тен Бяо и др. В момента местонахождението им е неизвестно, съобщава радио RFI.

По същия начин в неизвестност са и двама правозащитници от провинция Съчуан, Дин Мао и Чен Юнфей. Срещу никой от тях полицията не е повдигнала обвинение както и не са оформени никакви документи.

Освен това в различни краища на Китай са били заловени и в момента са задържани в ареста повече от сто млади активисти за демокрация.

Агенцията за сигурност използва и така наречената форма на покана „на чай”, провеждайки разговори и оказвайки психологическо въздействие върху тези, в които режима вижда заплаха.

Анализатори смятат, че по този начин ККП се опитва да сплаши хората и да предотврати в Китай ставащото в страните от Близкия Изток, където бяха свалени диктаторски режими.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!