Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Закичване с мартеници – обичай с индо-ирански корени?

Смятаният за уникално български обичай – празникът на Баба Марта, на който закичваме близките си с мартеници за здраве и против уроки, изработени от червен и бял вълнен конец, се празнува не само в България и по земите, населявани от етническо българско население в Македония, Западните покрайнини, района на Преспа и Голо Бърдо в Албания, Сърбия, Северна Гърция и Румъния, но и в Северна Индия.

При пълна луна през месец шраван (юли-август) по Индуисткия лунен календар в Северна Индия се чества Ракши Бандхан. Церемонията на този обичай  представлява връзване на ракхи (червено-бели или жълто-червени усукани конци, завършващи с пискюли) от сестрите около китките на своите братя, символ на сестринската обич и предпазване от злите сили, а братята от своя страна дават обед да ги покровителстват и защитават през целия им живот. Често в накита ракхи се вплита и Сриваца, символ на щастие и благоденствие. Обичаят включва и взаимното хранена със сладки. В българския фолклор месеците януари и февруари са разглеждани като братята Малък и Голям Сечко, а Баба Марта е тяхна сестра.

(фото: bulgaria-is-alive.com)

Според анализ на различни исторически източници, публикуван на уебсайта „Древна България е жива” (http://www.bulgaria-is-alive.com/, се наблюдава пряка връзка между традицията на прабългарите и древна индо-иранска или арийска традиция, съществувала в Централна Азия, а по-късно пренесена в Индия от индо-ариите, и в България от прабългарите.  В персийската митология Адам и Ева са познати като Мартя и Мартянак (Mahre and Mahrianag). Прави се допускането, че при преселване на балканския полуостров, който по това време е бил част от Византия, прабългарите обвързват езическия централно азиатски обичай с римското звучене на месец март - Мартиус.

Днес в Централна Азия се връзват усукани червено-бели въжета и пискюли на  тибетския як, а в България на младите животни и дървета за здраве и плодородие.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!