Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Владимир ПОДГОРНЫЙ (GR)

Китай отмени смъртното наказание за 13 вида икономически престъпления

Китай официално намали броя на престъпленията, заплашени от смъртно наказание. Поправката в основния закон на Китайската Народна Република (КНР) бе приет на редовната сесия на Постоянния комитет на Китайското Народно събрание, която приключи на 25 февруари.

Китайските медии съобщиха, че от общия брой на "наказания с разстрел", а в момента те са 68, ще бъдат изключени 13, касаещи икономически престъпления, като например износ от страната на злато и културни ценности, подправяне на документи с цел укриване на данъци и др. Отменено е също и смъртното наказание за хора на възраст над 75 години, като изключение правят престъпниците извършили особено жестоки престъпления.

Най-вероятно с внесената поправка в Конституцията на КНР, от смъртно наказание ще се отърват крупни бизнесмени, което ще доведе до още по-голямо разрастване на кражби от държавата.

Днес в света има 68 държави, които прилагат смъртно наказание. В 130 страни то е отменено. Според официални данни на международната правозащитна организация "Амнести Интернешънъл", Китай е на челно място по изпълнени смъртни присъди на година.

В Китай през 2009 година и първата половина на 2010 са екзекутирани 5000 души.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!