Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Zhen, Epoch Times

Китай: новите ограничения при закупуване на жилища – неефективни

…Според Китайската академия на науките през 2011 г. цените на жилищното строителство в Китай ще продължат да се повишават с докъм 12,7%. Очаква се това да е свързано с индекса на потребителските цени за Китай, който според изчисленията ще се покачи с 3,7%. Повечето китайци не могат да си позволят жилища, но икономичните къщи и тези с ниски наеми, за които се предполага, че подпомагат семействата с ниски доходи, са разграбени от богатите…

Нова поредица от ограничения при закупуване на жилища бе разпростряна до градовете от втора и трета категория в Китай. Неотдавна градовете Дженгджоу (Zhengzhou, провинция Хенан /Henan/), Тайюан (Taiyuan, провинция Шанси / Shanxi/), Ухан (Wuhan, провинция Хубей / Hubei/) и Кунминг (Kunming, провинция Юнан /Yunnan/) публикуваха подробности от новите ограничения. Чингдао (Qingdao) и Жинан (Jinan) в провинция Шандонг (Shandong) потвърдиха, че ще въведат рестрикциите по-нататък, докато за Чангша (Changsha, провинция Хунан /Hunan/), Шиан (Xi’an, провинция Шанси / Shanxi/) и Нанинг (Nanning, провинция Гуангджи /Guangxi/) се смята, че ще ги наложат в скоро време.

Считано от 15 януари, всяко домакинство има право да закупува само едно жилище, независимо от големината му, в централната градска част на Ухан (Wuhan), град от трета категория, според съобщение, първоначално публикувано в раздела за недвижими имоти на Sina.com. Средните цени на жилищното строителство в Ухан през изминалата година е била 6 184 юана (938,96 щ.д.) за кв.м. – с увеличение от 17,44% в сравнение с предходната година.

Ето какво сподели за радио Гласът на Америка член от екипа на Good Friend Housing Service Company, когато новината достигна гр. Чингдао: „Цените на жилищата в Чингдао само ще се повишават и няма да падат, защото вече не могат да се купуват къщи с добри локации. Това ограничение може да е насочено единствено към скъпите жилища и дори ще се разпростре към предградията. Цените на жилищното строителство могат единствено да растат и няма да паднат до следващия век. Колкото до висококачествените къщи, които струват между 30 000 и 40 000 юана (около 4 500 – 6 000 щ.д.) за кв.м. – дори ако понижим цените до 20 000 юана (около 3 000 щ.д.), хората пак не могат да си ги позволят.“

Според Китайската академия на науките през 2011 г. цените на жилищното строителство в Китай ще продължат да се повишават с докъм 12,7%. Очаква се това да е свързано с индекса на потребителските цени за Китай, който според изчисленията ще се покачи с 3,7%.

Повечето китайци не могат да си позволят жилища, но икономичните къщи и тези с ниски наеми, за които се предполага, че подпомагат семействата с ниски доходи, са разграбени от богатите.

„Говорителят“ на управляващата партия, агенция Шинхуа (Xinhua) съобщи, че няма информация колко „изтъкнати“ хора живеят в тези жилища за социално слаби; някои притежатели на BMW и Mercedes-Benz също се опитват да се сдобият с такива къщи.

Близо 90% от кандидатстващите за къщи за социално слаби в Шангханг (Shanghang, провинция Фуджян /Fujian/) през 2010 г. са обществени служители. Имената на някои дори се появяват в списъка с кандидатстващи по няколко пъти, според материала на VOA.

През 2010 г. Държавният съвет стартира серия от разпоредби за жилищния пазар; в допълнение към ограниченията по закупуване на жилища има и мерки, които включват: отказ на заеми за покупка на трето недвижимо имущество, увеличаване на сумата за плащане в брой и ограничаване на максималната възможна сума за заем за жилищно строителство.

Но наличието на толкова много регулаторни политики все още не може да държи под контрол покачващите се цени. Китайските медии съобщиха, че чиновници от китайското Министерство по жилищно и градско-селско строителство са заявили на вътрешно събрание в средата на януари, че ще притиснат местните власти да наложат ограниченията.

Финансовият коментатор Ни Жинжие (Ni Jinjie) пише, че имайки предвид ефекта от регулациите през 2010 г., мерките са чиста формалност. Тъй като коренната причина за неконтролируемите цени на жилищното строителство са важните облагодетелствани в лицата на местните правителства, регулациите, разбира се, не са стриктно въведени.

Присвояванията от продажби на земя достигнаха 70% миналата година и тази форма на лесна печалба се е превърнала в най-важния източник на приходи за много местни правителства.

В статията на Ни се посочва, че наливането на пари и финансирането за земя са двата основни фактора, крепящи балона на недвижимите имоти в Китай. През последните две години държавните банки в Китай са раздали 17 трилиона юана (2,58 трилиона щ.д.) под формата на нови заеми; по времето, когато реалната икономика потъваше и производствените резерви бяха тънки, парите се вливаха в недвижими имоти.

За местните правителства земята все още е техният най-голям източник на приходи. Тъй като повишението на местните чиновници е обвързано със състоянието на местния БВП, продажбите на земя „тежат“ повече от прехраната на хората и достъпността на жилищата спрямо жизнения стандарт.

Лиу Фейюе (Liu Feiyue), поддържащ уебстраницата на Civil Rights and Livelihood Watch, сподели пред Гласът на Америка, че властите не са изкоренили проблема, защото самото правителство се облагодетелства от високите цени на жилищното строителство.

„Най-основният проблем е веригата на разпределяне на печалбата – посочва той. – Не само местните власти, но и централното правителство се облагодетелства неимоверно от това.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!