Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь ХУА. Epoch Times , Украина

В Китай се провеждат около 100 хиляди народни протеста годишно

През миналата година в Китай, на всеки пет дена се е провеждал по един голям народен протест, което е с 20% повече от предходната година, като за 67% от протестите е било споменато в Интернет…

Шанхайският център за изследване на общественото мнение публикува годишният доклад "Управление на кризата в Китай през 2010 година", в който се казва, че миналата година в страната са избухнали 72 големи огнища на обществено недоволство, с 12 повече от предходната година.

Протестните акции са се провели в 29 провинции, като повечето от тях са били в провинциите Хенан, Хубей, Гуандонг и в столицата Пекин.

В Китай нараства броя на народните протести.
В Китай нараства броя на народните протести. Снимка: cenews.eu

Авторите на доклада отбелязват, че през миналата година за протестите се е съобщавало много по-бързо отколко преди, за 33% от тях е било обявено в деня на тяхното провеждане. За това голяма роля има Интернет, тъй като именно онлайн изданията първи са съобщили за 67% от народните вълнения, това е с 14% повече от 2009 година, според доклада.

Според данните в доклада, повечето протестни акции били свързани с действията на пазителите на закона и съдебната система, корупцията, както и изявления или действия на държавни служители или техни роднини. 43% от местните власти не са успели да се справят сами и са прибегнали до помощ от съседните райони.  
 
Един от авторите на доклада, заяви за хонконгското издание на "Епъл", че документът няма да бъде изцяло публикуван на сайта, поради своето чувствително за властите съдържание.

През 2005 година правителството публикува доклад наречен "Синя социална книга", в която се казва, че за периода от 1993 година до 2003 година броят на народните протестни акции се е увеличил от 10 000 на 60 000 годишно, а броят на участниците в тях е нараснал до 3,07 млн. души. След него, китайското правителство не е публикувало друг подобен доклад.

Завеждащият катедрата Държавно училищно управление на Китай, професор Джу Лидзя, в интервю за седмичника "Ляоуан Донгфан" каза, че от 2006 година до 2010 година броя на народните протести в Китай се е увеличил двойно.

Професорът умишлено не назовава конкретни цифри, но отчитайки предишните данни и динамиката на развитие може да се предположи, че бройката им е около 80-100 хил.

Китайското общество става все по-взривоопасно и всеки следващ голям инцидент може да се разрасне до национален мащаб.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!