Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dariknews.net

Земетресението в Нова Зеландия откъсна 30 млн. тона парче от ледник

Уелингтън, Нова Зеландия /КРОСС/ Земетресението, което тази сутрин разтърси новозеландския град Крайстчърч , провокира срутването на 30 млн. тона лед от най- големия ледник в страната Тасманийския, съобщава АР. Краят на ледника, който е в Южните Алпи се намира на около 250 км. от града.

Най-малко 65 души са загинали при земетресение в Нова Зеландия

Най-малко 65 души са загинали при силното земетресение, което разтърси град Крайстчърч в Нова Зеландия, съобщи премиерът Джон Кий, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. Кий уточни, че се очаква броят на жертвите да се окаже по-висок. Медии съобщават за десетки ранени. До 200 души може да са затрупани под отломките.

Трусът с магнитуд 6,3 удари Крайстчърч малко преди 13.00 часа местно време. Осем-девет сгради и няколко църкви са се срутили. Епицентърът на земетресението е бил само на пет километра от Крайстчърч и на дълбочина от едва четири километра.Земетресението е било последвано от няколко вторични труса, най-силният от които е бил с магнитуд 5,6.

Кметът на Крайстчърч Боб Паркър е обявил извънредно положение и е наредил хората в центъра на града да бъдат евакуирани, пише БТА. Изпратени са войници, за да направят кордон около пострадалия район, а летището е било затворено.

На видеоматериали от Крайстчърч се виждат срутени многоетажни сгради, паднали стени на къщи, улици, осеяни с тухли и бетонни отломки. На записите се виждат напукани и разцепени пътища и тротоари, и зашеметени и плачещи хора, на фона на виещи сирени.

Новозеландският град Крайстчърч, с население от 340 000 души, който се намира на Южния остров, вече бе разтърсен от силно земетресение преди няколко месеца. Трусът с магнитуд 7, който стана на 4 септември, не причини жертви, но нанесе сериозни материални щети.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!