Следвайте "Буднаера" в Телеграм

cross-bg.net

Ал Джазира: Кадафи наредил да екзекутират пилотите, неизпълнили заповедите

Триполи, Либия /КРОСС/ Пред телевизия Ал Джазира, подполковникът от либийските ВВС Касем Наджаа, който премина в лагера на протестиращите, заяви, че ръководителят на Либийската арабска джамахирия Моамар Кадафи е наредил да бъдат екзекутирани пилотите, които са отказали да изпълняват заповедите на правителството. Той е заявил, че сред офицерите има много арестувани.

Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради Либия

Триполи, Либия /КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание днес, след като научи, че са бомбардирани жилищни квартали в столицата на Либия - Бенгази. Противопоставянето между военните, които подкрепят режима на Кадафи и опозицията достигна връхна точка, след като властта употреби срещу собствения си народ авиация и артилерия, пишат световните медии.

Според някои информации загиналите при бомбардировката са повече от 250. Има данни, че на въздушен обстрел е бил подложен и град Ел Завия, където са разположени най- голямото в страната нефтопреработващо предприятие, както и пристанище Мисурата, трети по - големина град в Либия. Впрочем, синът на Кадафи - Сейф ал Ислам опроверга информацията, че огънят е бил насочен срещу мирни жители. „Бяха обстрелвани складове с боеприпаси, разположени в отдалечени от жилищните квартали места", заяви ал Ислам по националната телевизия. Той подчерта, че властта няма да се спре пред никакви мерки, насочени към потушаването на бунтовете.

Същевременно  ръководителят на ООН Бан Ки Мун призова незабавно спиране на употребата на сила по отношение на опозицията.

Възмущението си изрази и Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън: „ Присъединяваме се към международната общност, като решително осъждаме насилието в Либия. Трябва незабавно да се спре това кръвопролитие", се каза в изявление, разпространено от нейно име.
Едновременно с това се наблюдава разпадане на либийската армия. Главнокомандващият въоръжените сили на страната генерал-лейтенант Абу Бакр Юнис Джабер е отстранен от длъжност и е под домашен арест, заради „неспособността да се справи с демонстрациите в страната". Редица офицери се обърнаха с призив към колегите си „да се присъединят към народа" и да се насочат към Триполи. Част от военните и полицаите вече открито се присъединиха към опозицията, а от Малта пристигна новината, че на летището в Ла Валета са кацнали два изтребителя, а летците са поискали политическо убежище. Те заявили, че избягали от Либия веднага, след като им наредили да бомбардират Триполи. Според някои информации сега срещу либийците воюват наемници от Гвинея и Нигерия, на които е наредено да действат максимално жестоко.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!