Следвайте "Буднаера" в Телеграм

cross-bg.net

Силите за сигурност разгромиха лагера на протестиращите в Бенгази

Бенгази, Либия /КРОСС/ Либийските сили за сигурност разгромиха палатковия лагер на протестиращите срещу управляващия режим във втория по големина либийски град Бенгази, съобщават арабски средства за масова информация, цитирани от РИА „Новости". По данни на очевидци при нападението сред демонстрантите има загинали и ранени. Атаката е извършена около 05,00 часа сутринта. В палатковия лагер, издигнат преди 2 дни, в момента на нападението е имало няколкостотин души. Нападателите са използвали сълзотворен газ и палки. Малко по-рано в страната бе изключен напълно интернет.</

От вторник в Либия се провеждат големи протестни акции с искане за оттегляне от властта на либийския лидер Муамар Кадафи, който управлява вече 42 години, и всички високопоставени длъжностни лица от неговия режим. Властите разпръскват безцеремонно и жестоко демонстрациите. По данни на правозащитни организации най-малко 84 души до момента са загинали в страната, на хиляди са ранени. Най-силни бяха протестите в Бенгази и Ел Байда.

Над 80 са загиналите в Либия

Ню Йорк, САЩ /КРОСС/ Жертви на сблъсъците между полицията и силите за сигурност с протестиращите опозиционери в няколко либийски града през последните 3 дни са станали най-малко 84 души, се посочва в съобщение на международната правозащитна организация „Хюман Райтс Уоч", цитирано от РИА „Новости". Организацията е събрала сведенията чрез телефонно проучване сред представители на местните болници.

Около хиляда души вчера протестираха във всеки от градовете Бенгази, Ел Байда, Адждабия, Ез Завия и Дерна. Според представител на болница в Бенгази само там вчера са пристигнали телата на 35 души. Ден преди това имаше информация за 20 загинали в същия град, за 23-ма в Ел Байда, за трима в Адждабия и още трима в Дерна. Няма данни за ранените. Правозащитниците призоваха властите да не използват оръжие срещу мирните демонстранти и да ги защитят от нападенията на „проправителствени въоръжени групи".

Антиправителствените демонстрации в Либия започнаха вечерта на 15 февруари в най-големите градове на страната Бенгази, Ел Байда и столицата Триполи. В Бенгази и Триполи впоследствие бе проведено шествие в подкрепа на либийския лидер Муамар Кадафи, а по-късно и в Сирта, родния град на Кадафи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!