Следвайте "Буднаера" в Телеграм

vsekiden.com

Поклон пред Апостола

Васил Левски
Васил Левски

България отбелязва 138 години от обесването на Васил Левски

На днешната дата България отбелязва 138-годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. В цялата страна ще има възпоменателни церемонии.

Тази вечер от 18.00 часа пред паметника на Левски в центъра на София също ще бъде отбелязана трагичната годишнина. Очаква се на церемонията да присъстват президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Те ще поднесат венци, в памет на Апостола.

Час по-рано, от 17.00 часа, ще бъде отслужена Архиерейска панихида в храм "Света София" и ще тръгне митинг-поклонение до Паметника на Васил Левски. Събитията се организират от Столична община, Софийска света митрополия и Общобългарски комитет и фондация "Васил Левски".

Официално слово в памет на Апостола ще произнесе ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Програмата включва литературно-музикална композиция с участието на актьора Пламен Манасиев, хорова формация "България" с диригент акад. Валентин Бобевски и Весела Минчева – ученичка от 11-ти клас на 35 СОУ. Авторският текст на Весела Минчева, посветен на Апостола на свободата, който тя ще изпълни на церемонията, е отличен на общоградския конкурс за есе в столицата, организиран от Регионалния инспекторат по образованието – София.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. Той е отведен в София, където е изправен пред съд. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в империята. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-ти тогава той още не е навършил 36 години.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!