Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Олег ЛОТОСОВ. Epoch Times , Украина

В Китай, преподавателка бе уволнена от университета и осъдена заради духовните си убеждения

Здравето на бившата преподавателка от Националния университет на Китай (MUC) Лиан Бо, която бе осъдена на 3,5 години лишаване от свобода за практикуването на Фалун Гонг, е в критично състояние в момента. Властите не й оказват необходимата медицинска помощ…

Вече повече от 11 години Китайската комунистическа партия (ККП) преследва жестоко последователите на духовната практика Фалун Гонг.

Заради практикуване на Фалун Гонг, 43-годишната Лиан Бо, бе осъдена на 20 май 2010 г. на изправителен труд по стандартният за такива случай закон „Възпрепятстване изпълнението на държавни и административни закони по пътя на създаване и използване на организации от сектантки и еретически характер”.

Лиан Бо. Снимка: minghui.com

Адвокатът й Ченг Хай разказва, че много трудно е успял да се види с нея през последния месец. По негови думи, здравословното състояние на Лиан било „много лошо”, тя почти не можела да се придвижва самостоятелно и изглеждала изтощена.

Лиан казала, че тежи около 30 кг., всеки ден имала висока температура, високо кръвно налягане, кръвта й се сгъстила и има опасност от образуване на съсиреци в кръвоносните съдове. Въпреки това не й се оказва нужното лечение.

Адвокатът разказва също, че се е срещнал със своята клиентка, последователка на Фалун Гонг, на 23 август: „Тя каза, че е бита жестоко от полицая Дон Юанбин. Той стъпил на коленете й и накарал един дебел пазач да седне на корема й. В това положение тя изкарала повече от час, краката й били силно наранени. След това я затворили в малка килия. Сложили й белезници и повече от 10 дни не й разрешавали да се къпе, преоблича и ходи до тоалетната. Тя била принудена да спи на голия бетонен под. След това пазачът стъпил със сила върху гърдите й и счупил няколко от ребрата й, от това тя започнала да кърви”.

От самото начало на преследването на Фалун Гонг от режима през 1999 година, Лиан е подлагана многократно на преследване. Под натиск от партията, в клона на университета, в който работела, отначало била отстранена от длъжността преподавател по упражнения, а след това й било забранено да води и лекции. С нея нееднократно били провеждани „профилактични беседи” и „идеологическа работа”. В крайна сметка спрели да й плащат заплата, след това напълно я лишили от социална защита и накрая я уволнили.

През 2009 година, Лиан посетила секретарката на университета, Лио Сюй, и поискала документите, въз основа на които била уволнена. Вместо да й даде документите, Лио позвънила в полицейския участък и казала, че Лиан е дошла в университета и разпространява листовки за Фалун Гонг. Пристигнали повече от 20 полицаи, които заловили Лиан и я отвели в участъка. Там я предупредили строго повече да не ходи в университета и да не иска никакви документи.

Този път я задържали в ареста 14 дни. Лиан обявила гладна стачка в знак на протест, но започнали да я хранят насила с помощта на тръба, вкарана в стомаха през носа. Те правели това много грубо и непрофесионално, в резултат на което повредили вътрешните органи на жената, наложило се два пъти да я изпращат в реанимацията. След което полицаите освободили Лиан, само защото не искали да носят отговорност ако тя умре. Но впоследствие тя била осъдена на 3.5 г. затвор, където е в момента в тежко здравословно състояние.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!