Следвайте "Буднаера" в Телеграм

darikfinance.bg

Русия се отказва от Бургас - Александруполис

Руските участници в проекта за нефтопровода Бургас- Александруполис Транснефт, Роснефт и Газпром утре ще обявят на заседание в Рим, че прекратяват финансирането на проекта, което на практика означава край на тяхното участие в него. Информацията е на руския вестник Ведомости и е потвърдена от три независими един от друг източника.

По думите на Николай Токарев от Транснефт проектът не е замразен, но практическа работа по него в момента не се извършва. Причината за това е, че България не е спазила финансови ангажименти, срещу което Транснефт нееднократно се е жалвал. Освен това проектът така и не е съгласуван с отговорните институции.

Трансбалканският нефтопровод бе проектиран да пренася между 35 и 50 млн. тона петрол през Черно море от Бургас до Александруполис на Егейско море по 300-километрово трасе. Проектът бе подписан през 2007 година между Русия, България и Гърция. През 2008 година бе основана компанията Транс-Болкан Пайплайн, в която Русия държи 51%, а България и Гърция си поделят 49%.

Според руските медии на няколко пъти премиерът на България Бойко Борисов е настоявал, че страната му се отказва от проекта.

Има ли нужда Русия от тръбопровода?

Доскоро в руските медии се разпространяваше следната история: Русия и Гърция натискат, България се дърпа уж по екологични съображения, а на практика защитава американските енергийни интереси.

Но цитираните от Ведомости данни днес дават основание да се усъмним в това. Преносът на 1 тон нефт през Босфора е около 4 долара. През тръбопровода Бургас – Александруполис стойността на превоза ще нарасне до 7 долара. Това е посочил самият президент на Транснефт Николай Токарев.

Наистина, в момента през Босфора годишно се превозват 85 млн. т. нефт, което е пределният капацитет на пролива. Но Русия може да намери по-добър ход, като се ориентира към тръбопровода през Турция Самсун – Джейхан.

Какви такси обаче ще поиска Турция още не е ясно. Очакванията на руската страна са, че Турция ще вземе от Русия тройно по-скъпо, отколкото би й струвал Бургас – Александруполис.

След разширението на Каспийския тръбопровод от 35 до 67 млн. т. годишно – и при очертаващия се провал за Бургас – Александруполис, излишните количества нефт Русия ще трябва да насочи към по строящата се тръба БТС-2 до Балтийско море, която ще е готова през началото на 2012 г., или по Източния тръпопровод в посока Тихия океан.

Но сам Токарев признава, че Транснефт ще загуби при сегашните цени на превоза по дългия над 4000 км. нефтопровод до далекоизточните пазари. Така че, погледнато реално, с оглед на реализацията на своя нефт в бъдеще, Русия се нуждае от Бургас – Александруполис.

Отново припомняме, руската страна държи 51% от проекта, а България 24.5%. В най-добрия случай България може да получи 30 млн. долара годишно от транзит на нефт, превръщайки Бургас в най-големия петролен порт в Европа. Отлив от само няколко процента туристи от южното Черноморие заради тръбата ще ни излезе много по-скъпо.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!