Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Германия: медитиращ обвинен в шпионаж

Дългогодишен последовател на Фалун Гонг използван от комунистически агенти

„Фактът, че китайското правителство си направи усилието да принуди главната анти-Фалун Гонг единица в Шанхай да назначи източник в Германия, показва колко важна е борбата срещу това движение за правителството” – съобщава Der Spiegel“…


У Уейшин (Wu Wenxin) мисли, че има нещо необичайно в поведението на Джон З. – мъж, който наскоро бе обвинен в шпионаж за китайската тайна полиция. На събития от голям мащаб например, докато повечето Фалун Гонг практикуващи стоят и слушат с интерес преживяванията на другите последователи, г-н З. е навън, говорейки с възможно най-много хора…

„Сега подозирам, че вероятно той е правил това, за да събира информация за доклад“, каза в телефонно интервю за Epoch Times г-н У, председател на Немската Фалун Дафа Асоциация. „Обикновено когато Фалун Гонг практикуващ участва във Фа конференция, основно иска да слуша тези, които споделят опита си от самоусъвършенстването. Той не правеше това.“

Вместо това Джон З. препраща всеки имейл от имейл листите на Фалун Гонг до Управление „6-10“ в Китай. Управление „6-10“ е надзаконова агенция на Китайската комунистическа партия с помитащи правомощия, която е създадена на 10 юни 1999 г. Тя координира и провежда преследването на десетки милиони Фалун Гонг привърженици в Китай.

Случаят с г-н З. стана обществено достояние на 31 януари, когато главният прокурор на Германия публикува прессъобщение, че на 17 януари той е бил обвинен в шпионаж на Фалун Гонг практикуващи в Германия.

Фалун Гонг е древна китайска духовна практика с пет бавни упражнения. Последователите усъвършенстват – т.е. опитват се да подобрят – себе си, като живеят според принципите истинност, доброта и търпение.

„Фалун Гонг приветства всеки, по всяко време“, каза г-н У. „Ако изучавате Фалун Гонг, вие сте добре дошли.“ Това прави всяка потенциална шпионска работа доста лесна. Освен това г-н З. се е присъединил към практиката Фалун Гонг в Германия от началото и по този начин е било лесно да знае повече за случващото се с Фалун Гонг общността там.

Това е от голям интерес за китайските разузнавачи, които извършват широкомащабни наблюдения върху практикуващи по света.

При приготовленията за визитата на немския канцлер Ангела Меркел в Китай през юли 2010 г., администрацията й решила да изпрати информационно съобщение до китайските ръководители. Влиятелното седмично издание Der Spiegel получило информация от немското контраразузнаване за китайски шпионаж в Германия и подробна статия бе публикувана на 30 юни.

В нея се посочва, че „Дан Сун“ (“Dan Sun”) е ходил в китайското посолство в Берлин през 2005 г., за да кандидатства за виза. Служителката, която обработвала неговата молба, се смята от немското разузнаване за член на „китайските щази“ (Щази е била тайната полиция на комунистическото правителство в Източна Германия). Тя организирала среща между Сун и „китайски експерти“ за „изследователски проект“ за медитация. Срещата се състояла през 2006 г. На вечеря Сун започнал разговор, който се проточил до късно през нощта. Той бил привлечен в лъжливо приятелство с мъж, дълбоко обвързан с преследването на движението в континентален Китай.

„Дан Сун“ е всъщност Джон З. Мъжът, с който Джон З. се е срещнал, е Шяохуа З. (Xiaohua Z.), ръководителят на Управление „6-10“, който е заместник-министър. Шяохуа З. се представял за представител на университет по традиционна китайска медицина в Шанхай.

„Фактът, че китайското правителство си направи усилието да принуди главната анти-Фалун Гонг единица в Шанхай да назначи източник в Германия, показва колко важна е борбата срещу това движение за правителството – съобщава Der Spiegel. – Това също подчертава и изключително агресивния подход, който понякога се прилага от китайските разузнавателни агенции.“

Г-н Джон З., 54-годишен доктор по китайска медицина, е прехвърлял информация на тези агенти от 2006 г., посочват ищците. „Всички имейли. Той е дългогодишен практикуващ, така че името му присъства във всички листи. Всичко“, каза У. „Дейностите, които провеждахме, дискусиите за Фалун Гонг и т.н.“

Г-н З. също така често пътувал до Китай и това е, което е привлякло вниманието на немските вътрешни разузнавателни служби. Защо, помислили те, Фалун Гонг практикуващ редовно ще пътува за Китай, където практиката е преследвана? Другите практикуващи не знаели за тези пътувания.

Следователите от Немското федерално бюро за защита на конституцията (“Bundesamt für Verfassungsschutz” на немски език или BfV), бюрото, отговорно за контрашпионажа в Германия, се изправи срещу г-н З. открито през април 2010 г. с подозрението, че е шпионин, и претърси дома му. След това той спрял да комуникира с китайските агенти.

Немските следователи са посещавали жилището на г-н З. и преди това през октомври 2009 г., за да го уведомят, че е наблюдаван. По онова време той използвал същите аргументи, които по-късно използвал пред г-н У и други Фалун Гонг практикуващи в Германия.

„Той напълно го отрече. Не отрече, че се е срещал с ръководители на Управление „6-10“, но не знаел, че са агенти на „6-10““, коментира г-н У. „Каза, че им е изпращал имейли и материали, но това било не за да шпионира, а за да покаже, че Фалун Гонг практикуващите са добри, и че се надява, че разбирайки това, те ще спрат да преследват Фалун Гонг. Това е обяснението, което ми даде.“

Но г-н У не вярва на това, защото г-н З. е изпращал всички имейли в продължение на години, не само някои – направил е имейл регистрация, която китайските агенти са използвали за целта, и често е пътувал до Китай на срещи, освен всички други аномални действия.

Г-н З. е един от първите Фалун Гонг практикуващи в Германия, който започнал да практикува в края на 90-те. Той пристигнал в Германия от Китай в началото на 90-те и сега е постоянно пребиваващ и поданик. Случаят е първият, в който човек в Германия е обвинен в шпионаж на Фалун Гонг. Много практикуващи в Германия не знаят какво да мислят. Някои искат да вярват, че е невинен, и по някакъв начин не разбират какво се е случило; други казват, че е направил това, което нито един практикуващ не трябва да прави при каквито и да е обстоятелства – той е помогнал на тези, които преследват Фалун Гонг в Китай.

Немското BfV публикува доклади, анализиращи тактиките на разузнавателните служби на Китайската комунистическа партия (ККП). Една от важните е да се сприятелява и да „инструментализира непрофесионалисти“, т.е. да накарат жертвите да вярват, че си имат работа с хора, които се противопоставят на ККП, и следователно правят нещо добро. „Целта им е да използват хората като шпиони, без те да подозират“, гласи доклад на бюрото от 2007 г.

Докладът на BfV посочва, че що се отнася до икономически шпионаж, китайските агенти действат внимателно и обмислено. Но когато става въпрос за потискане на „врагове“ на ККП в чужбина като тибетци, уйгури и последователи на Фалун Гонг, те пренебрегват тънкостите. Докладът изброява конкретни случаи през годините. Отделени са осем страници на китайския шпионаж през 2009 г., в сравнение с две през 2007 г.

Немският съд в Целе – областта, в която живее г-н З., ще реши кой да се занимае със случая до три-четири месеца. Немската прокуратура се отнася към случая сериозно. Шпионажът може да бъде наказан с пет години затвор.

За Фалун Гонг практикуващите в Германия фокусът не е толкова върху г-н З., а по-скоро върху действията на ККП. „Хората трябва да знаят, че ККП е зла и ще направи всичко, за да постигне целите си. Те не уважават суверенитета и законите на нито една държава – каза г-н У. – Още повече това показва, че те са много изплашени от Фалун Гонг. Фалун Гонг практикуващите просто усъвършенстват истинност, доброта и търпение. Това, че един политически режим е толкова изплашен от хора, които усъвършенстват истинност, доброта и търпение, показва само, че самият режим има някакви сериозни проблеми.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!