Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Zhou Xiaohui, Epoch Times

Защо лошият късмет преследва Джаки Чан?

Джаки Чан
Джаки Чан на премиерата на "Karate Kid" в Одеон, Лестър Скуеър, Лондон, 2010 г. Чан, който използва славата си, за да популяризира Китайската комунистическа партия (ККП), неотдавна бе връхлетян от серия злощастни събития. (Dave Hogan/Getty Images)

Джаки  Чан се превърна в световна звезда с филмите, в които комбинира вълнуващо кунг-фу, комедиен талант и очарователна усмивка. През последните години Чан, който използва славата си, за да популяризира Китайската комунистическа партия (ККП), бе връхлетян от серия злощастни събития…

Роденият в Хонконг Чан видя как популярността му се срива през август 2010 г. след реакцията му на инцидента с осем хонконгски туристи, взети за заложници и убити в отвлечен туристически автобус в Манила, Филипините.

В качеството си на хонконгски посланик по туризма Чан заяви в Twitter: „Такива неща постоянно се случват по света.“ Друг от постингите му в социалната мрежа гласи: „Хонконг е нация, изградена от голям брой различни хора … не се тревожете! Ние не мразим!“

Необичайните коментари на актьора предизвикаха гнева на много хонконгски жители. Те го нарекоха „студенокръвен“ и „срамът на Хонконг“. Някои дори заподозряха, че Чан симпатизира на Филипините заради бизнес интереси. В своя Sina блог на 16 август 2006 г. той пише, че е започнал местен бизнес и е бил поканен на прием на тамошен високопоставен правителствен служител.

Около 20 дни преди това новият филм на Чан, Karate Kid, претърпя провал в Хонконг, събирайки едва 89 000 щ.д. в първите четири дни след премиерата му. Филмът The Emerald and The Pearl, който получи само средни отзиви, излезе на същия ден и събра двойно повече приходи.

Не много преди премиерата на Karate Kid, в средата на юли 2010 г. Чан бе критикуван и за подкрепата си към най-големия китайски билков производител на шампоани – Bawang, който бе обвинен в съдържанието на вероятен канцероген, 1.4-диоксан, в продуктите си. Паметната фраза на Чан, „Без добавени химикали“, се превърна в нещо като шега в интернет.

Един раздразнителен интернет-потребител е отишъл дотам, че е изредил всички търговски марки, подкрепяни от Чан и впоследствие сполетени от различни неприятности, стигайки до извода, че „всички китайски продукти, подкрепяни от Джаки  Чан, са обречени на провал“.

Инициативи в континентален Китай

Имиджът и популярността на Джаки Чан поемат надолу, след като той премества фокуса на бизнеса си към континентален Китай през 2005 г.

За да развие бизнеса си там гладко, Чан се научава как да си сътрудничи с ККП, а тя от своя страна също намира, че популярността му е от полза за популяризирането й.

Това сътрудничество започва през октомври 2000 г., когато Чан става първия посланик на пекинската кандидатура за Олимпиадата. След това той заснема промоционално видео, посещава церемонията по обявяването на пекинското олимпийско лого и се присъединява към отброяването на 1000-та дни до Игрите.

След като Пекин е избран за домакин на Олимпиада 2008, Чан е активен участник в няколко промоции, записва една официално подкрепяна песен, отброяваща оставащата година до Олимпиадата, както и друга, отброяваща последните 100 дни преди игрите; той е и една от знаменитостите, избрани да пеят последната песен на церемонията по закриването.

В няколко случая Чан е защитавал пекинската политическа диктатура. Той е един от избраните да носят Олимпийския огън по време на щафетата му и критикува онези, които се опитват да попречат на щафетата, за да привлекат вниманието към нарушенията на човешките права в Китай. „Те го правят без причина. Просто искат да се изтъкнат по телевизията“, казва Чан.

На 18 април 2009 г., по време на дискусия на годишния Боао форум за Азия, той заявява: „Ако сте твърде свободни, ще ви хареса както е Хонконг сега. Много е хаотично. Тайван също е хаотичен.“

„Постепенно започвам да чувствам, че ние, китайците, имаме нужда да бъдем контролирани. Ако не сме контролирани, просто ще правим каквото ни скимне“, каза той.

Пропагандатор на режима

Възхвалите на Чан към комунистическия режим стават очевидни на 28 февруари 2009 г. когато той издава песента „Нация“ (Nation), бележеща шестдесетата годишнина от основаването на комунистически Китай.

Лириката на „Nation“ комбинира любовта на китайския народ към Китай с любовта към ККП и представя управлението на партията като представител на желанията на китайците.

Текстът гласи: „Семейството е най-малката държава, нацията е десетки хиляди семейства“. Според репортаж на Шинхуа песента „изразява любовта на нацията към народа й и неговата привързаност към нацията“, а също така „съществува хармоничен резонанс между волята на нацията и привързаността в семейството.“

Чан е главният организатор на проекта, от планирането до мениджмънта на ресурсите. Той изпява „Nation” с певицата Лиу Юанюан (Liu Yuanyuan), наричана „певицата на червения флаг“ и известна с изпълнението на песни, определяни от комунистическия режим като „римите на всички времена“.

На 22 април 2009 г. ексклузивно интервю, публикувано от Шинхуа, възторжено обяснява как той е ръководел продукционния екип за песента. Шинхуа и Sina.com също създават уеб страници за „Nation“, което е много необичайно.

През 2010 г. Чан влиза още повече в ролята си на пропагандатор за режима, като инвестира 200 млн. юана (30 млн. щ. д.) в римейк на опера от Културната революция, наречена „Стратегическото покоряване на Тигровата планина“ („Taking Tiger Mountain by Strategy“). Тази история, първоначално одобрена за представления от съпругата на председателя Мао, е чиста проба политическа пропаганда, възхваляваща Народноосвободителната армия.

Твърди се, че Чан вярва в будизма, и ако това е така, той би следвало да вярва в съществуването на възмездие. Поглеждайки назад към неотдавнашния си период на лош късмет, той би могъл да се замисли дали възмездието има пръст в това.

В последно време много хора, които са популяризирали Китайската комунистическа партия в Китай и на Запад, са се натъкнали на лош късмет. Тази статия е една от серията, описваща подобни случаи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!