Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски полицаи биха адвокати, сред които имаше бременни жени

Полицаи-охранители в сградата на съда в град Харбин, биха осем адвоката, сред които и две бременни жени. Едната от тях, в резултат на побоя и стреса загуби детето си...

На 24 януари в 9:30 часа, в окръжния съд на град Харбин, провинция Хейлундзян, бе назначен открит съдебен процес по обвинение в измама. Адвоката на обвиняемия Ян Лиу, от адвокатска кантора „Дзясю” се готвил да представи доказателства за неговата пълна невинност. Адвокатската кантора също изпратила още седем адвоката, сред които и стажанти, да присъстват в съда.

Всички те пристигнали в определеното време и застанали в коридора, очаквайки началото на съдебния процес.

Адвокат Уан Юнцюан разказва пред кореспондент на Epoch Times: „Началото на делото бе обявено за след 11 часа. Когато се опитахме да влезем, пазачът ни прегради пътя и каза, че в залата вече няма свободни места и че пречим, където сме застанали. В това време към нас се приближи човек в цивилни дрехи, по късно разбрахме, че това е началникът на полицейската охрана в съда, и ни попита кои сме. Показах му адвокатското си удостоверение и казах, че представлявам в този процес интересите на обвиняемия. Той изруга мръсно и грубо ме блъсна, след което ме удари. Когато се възмутих от това поведение на представител на властта, към нас се втурнаха още няколко пазачи и започнаха да ни бият и ритат с крака”.

„Сред нас имаше и две бременни жени, за което казахме на пазачите – продължава Уан – но те продължаваха да бият и тях, не обръщайки внимание на думите ни”.

Докато се е случвало това се е появил председателят на съда, но той не само не прекъснал действията на пазачите, а дори взел адвокатското удостоверение на Уан.

Адвокат Уан казал на пазачите: „Ще изисквам обяснение от съда!” Началникът на охраната отвърнал веднага: „При нас се случват всеки ден подобни неща. Такива като теб заплашват много, но не съм видял още някой от тях да се осмели да направи нещо”.

След това адвокатите извикали полиция. Пристигналите пазители на закона отвели пострадалите в участъка за разпит.

„В полицейския участък ни казаха, че не могат да заведат дело за случилото се. Те казаха, че съдът сам ще се оправи с това и ни посъветваха да се разберем с тях. В съда ни казаха, че видеокамерите им за наблюдение в този ден не работили, затова няма доказателства за случилото се. Но ние имаме аудио запис, който мислим да използваме” – разказва адвокат Уан.

След инцидента при една от бременните жени, адвокат Лиу Гуйин, започнаха болки в корема и кървене. След два дни, след направени изследвания стана ясно, че детето вече е невъзможно да се спаси. На 26 януари й бе направен аборт.

Липсата на независима съдебна система и високото ниво на корупция в Китай довеждат до това, нарушаването на закона от властимащите най-често да остава безнаказано.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!