Следвайте "Буднаера" в Телеграм

John Young, Epoch Times

Движещ се дървен вол реконструиран от 1800-годишна скица

В окръг Уангчанг (Wangchang), провинция Сичуан, Югозападен Китай, селяни неотдавна видели странно животно да ходи по местните улици: дървен вол, направен от местен дърводелец по модела на 1800-годишна скица…

Huaxi Urban Daily съобщи, че 53-годишният дърводелец Хе Дуо (He Duo) от село Байху (Baihu) е изработил дървен вол, който може да ходи и да изкачва склонове.

Той започнал работа по модела преди шест години. Приятели и роднини смятали това за идиотско и безсмислено. Г-н Хе вярвал, че записките от древна книга, с които разполагал, не са просто измислени, и че по онова време трябва действително да е съществувал дървен вол, така че продължил да се занимава с хобито си.

Дърводелец от Гуангюан (Guangyuan) пресъздаде Дървения вол, известна скица отпреди 1800 години.
Дърводелец от Гуангюан (Guangyuan) пресъздаде Дървения вол, известна скица отпреди 1800 години. (Снимка: Интернет)

Препратка към дървения вол може да бъде намерена в древните текстове от Периода на Трите кралства (220-280 г.). Той е бил разработен от министър-председателя Джуге Лянг (Zhuge Liang, 181-234 г.) от кралство Шу като транспортно превозно средство и е използван в поредица известни войни с кралство Уей (Wei) между 228 и 234 г. Оригиналното изобретение тежало над 200 кг. и можело да измине десетки километри на ден, често пренасяйки зърно за гладните войски. То не изисквало енергия, а се нуждаело от човек за оператор.

Но детайлите по изработката на дървения вол били изгубени много отдавна.

Г-н Хе започнал работа през 2004 г. Три години по-късно бил готов с първия прототип. Той коментира първата версия така: „Материалът беше долнокачествен, а дизайнът – твърде прост. Не го показах на никого.“ През март миналата година той започнал подобрена версия.

С брадва, линия и пет месеца усилен труд, до август той създал друг дървен вол. Той тежи под 135 кг. и е с дължина от около 2 м.

„Този дървен вол е лесен за изработка и работа. Конструкцията му е подчинена на алгебрата и геометрията, познати в дърводелството. Той може да носи 200 кг. товари, докато следва планински пътеки и изкачва склонове.“

По думите му той се е придържал стриктно към обозначените в древните текстове размери и е правил справка с многобройни исторически документи; дизайнът е запазен исторически точен чрез употребата на лостове и скрипци.

Г-н Хе е подал документи за патент.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!