Следвайте "Буднаера" в Телеграм

foodmuseum.com

Традиции около Китайската Нова година

Поднос на сплотеността

Китайските новогодишни празници са свързани с много традиции. Една от тях е общуването с близки. Когато посещават роднини, за китайците е обичай да предлагат на гостите чай, заедно с кръгъл или осмоъгълен поднос, пълен с разнообразни лакомства – от ядки до сладкиши. Това е известно като chyuhn haap или Подносът на сплотеността…

По традиция Подносът на сплотеността се изработва от дърво с осем вътрешни порцеланови чинии, но сега много хора избират пластмасови, макар че тези от палисандрово дърво показват повече класа.

Подносът на сплотеността
Подносът на сплотеността

Подносът обикновено съдържа осем вътрешни отделения, които спомагат за разделянето на лакомствата. Всяко отделение се пълни със специална символична храна:

 • захаросан пъпеш (растеж и добро здраве)

• кокос (единство)

• кумкуат (злато; просперитет)

• лонган (много на брой добри синове)

• семена от лотос (плодовитост)

• ядки от личи (близки семейни отношения)

• фъстъци (дълголетие)

• семена от червен пъпеш (червено; за щастие, радост, честност и искреност)

Помело, кратуни и мандарини

Помело, кратуни и мандарини са друга неизменна част от китайската новогодишната трапеза. Помело символизира изобилие и просперитет. Кратуните са китайски символи на здраве и дълголетие. Мандарините и портокалите, символи на изобилно щастие, са задължителен подарък при посещение на семейство или приятели по време на двуседмичните новогодишни празненства. Мандарините с непокътнати листа са гаранция, че връзката между подаряващия и получаващия остава сигурна. За младоженците това представя свързването на двойката в семейство с много деца.

Сливов цвят

Друга китайска традиция от този сезон е свързана със сливовия цвят. Преди новогодишните празненства китайците почистват и украсяват стаите си със сливов цвят, който символизира смелост и надежда. Цветовете се появяват на края на зимата на иначе безжизнените клони. В китайското изкуство сливовият цвят се свързва с целия сезон на зимата, а не само с Нова година.

Богът на китайската кухня

Според легендата една седмица преди започването на Китайската Нова година, или Пролетния фестивал, Богът на кухнята се връща в небесата, за да докладва за поведението на семейството по време на предходната година. Негативен доклад от Бога на кухнята означава, че семейството ще има лош късмет през идната година.

Много домове в Китай, Тайван и Югоизточна Азия имат изображение на Бога на кухнята Цао Чун (Tsao Chun), което обикновено е закачено над печката. Цао Чун не само съблюдава вътрешните работи в семейството, но е и морална сила в живота на всички негови членове. Цао Чун е този, който се качва на небесата всяка  година по време на Китайската Нова година, за да представи доклад на Нефритения император за доброто и лошото поведение на всеки от семейството.

Обикновено тогава членовете на семейството се опитват да „подкупят“ Цао Чун, като намазват устата му със захар или мед, така че да може да представи „подсладена“ версия на техните добри и лоши дела в зависимост от случая. Изкачването на Цао Чун до небесата е съпътствано с изгарянето на неговия образ: димът, издигащ се към небесата, символично представя неговото пътуване до Нефритения император. Тогава ново негово изображение се поставя над печката за следващата година.

Лепкава торта (Nian Gao, китайска плодова торта, приготвена на пара)

За да се подсигури благоприятен доклад от Бога на кухнята, обичаят включва и храненето му с лепкава торта. Според различни предания това било или подкуп, или просто средство за подсигуряване, че устата на Бога на кухнята е достатъчно пълна с торта, за да не може да предаде неблагоприятен доклад. Лепкавата торта се приготвя на пара (както повечето китайски торти) от брашно от лепкав ориз и сушени плодове.

Рецепта за Лепкава торта (китайска плодова торта на пара)
За 8 порции

Съставки:
1 ч.л. брашно
2 яйца, с разделени белтъци и жълтъци
1/4 ч. масло
1/2 ч. захар
1 1/4 ч. брашно от лепкав ориз
1/3 ч. мляко
1 ч. нарязани на кубчета сушени плодове без костилки (напр. сливи, круши, фурми)
1 парче захаросан джинджифил, нарязан на кубчета (по желание)
1/2 ч. нарязани на ситно орехи

Приготвяне:
Намажете с мазнина форма за хляб с приблизителни размери 10 х 20 см и оставете на страна.

Разбийте белтъците до твърд сняг. Смесете маслото и захарта. Добавете жълтъците и разбъркайте добре. Добавете една трета (малко по-малко от ½ ч.) от брашното от лепкав ориз и разбъркайте. Добавете около половината мляко. Продължавайте да добавяте оризовото брашно и млякото, редувайки ги, докато не прибавите цялото количество. Добавете и плодовете, които използвате, а след това и разбитите белтъци. Така полученото тесто за торта изсипете във формата за хляб и сгответе на пара, покрито, за около един час. Изчакайте да изстине и нарежете на тънки филийки.

(Рецептата е заимствана от Chinese Cooking Secrets, на Karen Lee)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!