Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Олег ЛОТОСОВ. Epoch Times , Украина

Китайските власти отново използват изфабрикуваното преди 10 години самозапалване

На 23 януари, преди десет години, китайските медии разпространиха широко за така нареченият акт на „самозапалване” от страна на последователите на духовната практика Фалун Гонг. Наскоро агенция Шинхуа отново подхвана тази тема, която светът отдавна смята за една от най-големите фалшификации на Китайската комунистическа партия (ККП) с цел опорочаване на неудобната за нея група...

Преди няколко дена агенция Шинхуа, основният говорител на ККП, публикува интервю с пострадалите по време на „самозапалването” бивши „практикуващи Фалун Гонг”, в което те дълбоко се разкайват за своята „безумна постъпка” и призовават обществото да стои по-далече от тази практика, а нейните последователи по-скоро да „размислят”.

Един от многобройните кадри на инцидента със "самозапалването", показани по китайския канал CCTV, който представя фалшификацията. Полицай изчаква, докато седящият "самозапалващ се" извика в камерата фразата "Фалун Дафа е добро" и eдва след това хвърля върху него одеало.
Един от многобройните кадри на инцидента със "самозапалването", показани по китайския канал CCTV, който представя фалшификацията. Полицай изчаква, докато седящият "самозапалващ се" извика в камерата фразата "Фалун Дафа е добро" и eдва след това хвърля върху него одеало.


Китайските власти все още се опитват да намерят причина, за да оправдаят продължаващото вече 11 години жестоко преследване на Фалун Гонг практикуващи.

Работата е в това, че още през август 2001 година Международната организация за развитие на образованието (International Educational Development) представи в ООН подробен отчет, че това „самозапалване” е изцяло инсценирано от правителството с цел дискредитиране на Фалун Гонг.

След това международни медии и правозащитни организации, а също и комисията при ООН проведоха, свои разследвания, анализирайки видео кадрите от мястото на събитието, излъчени от китайската национална телевизия, а също и показанията на свидетелите. Всички те стигнаха до заключение, че инцидентът е фалшифициран, а участващите в него хора не са последователи на Фалун Гонг.

Телевизия NTD (New Tang Dynasty) засне филма „Фалшивият огън”, който също разобличава грубият сценарий на „самозапалването”. През 2003 година, филмът получи награда на 51-вия Международен кинофестивал в Колумбийския университет, Ню Йорк.

Освен това, както казват самите последователи на Фалун Гонг, в принципите на тяхната практика, убийството на живо същество, включително и себе си, се смята за грях, затова и тези, които не спазват тези принципи, не могат да се смятат за последователи на практиката.

Също така, факт е и че в нито една друга страна, включително и автономните райони на Китай - Тайван, Хонг Конг и Макао, където Фалун Гонг е широко разпространен, подобен акт на „самоубийство” не е извършен от нито един от последователите на това движение.

По повод новите статии на Шинхуа, своето мнение с кореспонденти на Epoch Times сподели бившият доцент от катедрата по психология на пекинския педагогически университет (Capital Normal University), съветник в Американо-китайския институт по психология, Сун Янцзюн: „Най-ярко изпъква това, че в интервюто една от пострадалите по време на „самозапалването” Чен Хуейцзюн, повтаря почти дословно политическата пропаганда на ККП, изобщо не изказва своето лично мнение.”

„Особено интересни са – продължава Сун – нейните думи за това, че тя се е отказала от „организацията на еретическото учение” и сега иска да изучава повече Конфуций и Мен Дзъ, и да научи още повече за традиционната китайска култура. На всички отдавна е известно, че в последно време ККП усилено пропагандира Конфуций, изпълвайки учението му с партийна култура, тъй като комунистическите идеали вече не внушават доверие у хората. Партийните идеолози не пропуснаха шанса да прокарат своята пропаганда дори и в това интервю. Също прави впечатление, че в статията с интервюто не са споменати нито имената нито псевдоним на кореспондента. Очевидно е, че никой не иска да се подпише под умишлено фалшифицираната информация, страхувайки се, че в бъдеще ще се наложи да отговаря за това”.

Китайският правозащитник, Мо Цзянан, в интервю за телевизия NTD казва: „Инцидентът със „самозапалването” на площад Тянанмън е най-големият политически провал на Китайската комунистическа партия. В него са използвани клевети и лъжи, за да навредят на хората с духовни убеждения, създавайки атмосфера на страх, насочвайки я към вярващите хора”.

Сун Янцзюн отбелязва също, че подобни методи за дискредитиране на неудобни групи от граждани са често използвани от ККП.

„Чрез различни фалшификации, режимът се опитва да оправдае кървавата разправа със студентите през 1989 година, натиска над тибетците, уйгурите и т.н. Но днес обществото много по-ясно разбира всички тези трикове на ККП, на режима му е все по-трудно да лъже хората” - казва Сун.

Филмът „Фалшивият огън” (на английски език), който разказва за това, как ККП е инсценирала акта на самозапалване на площад Тянанмън с цел опорочаване репутацията на Фалун Гонг може да се види на следния уеб адрес: http://www.youtube.com/watch?v=BGN4yTtXe1I&feature=player_embedded#

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!