Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dariknews.net

Обама: Промяната в Египет да започне веднага

cross-bg.net

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Американският президент Барак Обама е казал на египетския си колега Хосни Мурабак, че преходът в Египет трябва да започне веднага, пише Ройтерс. Така Обама показва несъгласие с плановете на Мурабак да остане на власт още шест месеца.

Двамата са провели телефонен разговор, когато стана ясно, че Мурабак е съгласен да сдаде поста през септември и да не се кандидатира за нов мандат.

Обама е казала на египетския президент, че преходът в страната трябва да е съществен, мирен и неотложен. Мурабак пък заявил, че много обича страната си и му е много трудно, когато милиони негови съграждани искат оставката му, разкриват дипломатически източници.

„Към народа на Египет, особено към младите хора, искам да бъда ясен: Чуваме гласовете ви. Имам убеждението, че вие ще определите собствената си съдба", каза Обама.

Ел Барадей: Само незабавна оставка на Мубарак ще върне стабилността в Египет

Само незабавна оставка на Хосни Мубарак от президентския пост ще върне стабилността в Египет и ще отвори път за ново демократично управление. Това заяви пред телевизия Ал Арабия лидерът на египетската опозиционна Национална коалиция за промени Мохамед Ел Барадей, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Управляващият от 1981 година президент на Египет Хосни Мубарак отказа да подаде оставка, но заяви, че повече няма да се кандидатира на следващи избори след като сегашният му мандат изтече през септември.

В коментар на речта на държавния глава Ел Барадей подчерта, че "Мубарак не желае да се вслуша в гласа на народа и се ръководи от диктаторска логика".

Египетското опозиционно движение "Мюсюлманско братство" определи обещанието на президента Хосни Мубарак, че няма да се кандидатира отново за поста през септември, като недостатъчно, предаде ДПА.

Мубарак обяви снощи, че иска да използва оставащите месеци от своя мандат за "мирно предаване" на властта.

"Това не задоволява нито едно от исканията на народа", коментира лаконично говорител на забранената ислямистка организация, която е смятана за основна опозиционна сила в Египет. Той допълни, че президентът е направил тази отстъпка твърде късно, отбелязва БТА.

Други опозиционни групи също отхвърлиха предложението на Мубарак.

Вчера стотици хиляди излязоха по улиците и площадите на Кайро, призовавайки Хосни Мубарак незабавно да се оттегли от властта след 30-годишно управление. Многолюдни демонстрации имаше и в други големи градове на страната ден след като президентът назначи новото правителство. Повече от седмица Египет е обхванат от протести, при които по неофициална информация са загинали над 300 души. След избухването на масовите безредици в Египет от затворите са избягали 17 000 затворници, сред които има и осъдени за тероризъм, което допълнително е усложнило криминогенната обстановка в Кайро и в други големи градове в страната.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!