Следвайте "Буднаера" в Телеграм

darikfinance.bg

Последният фараон

Димитър Събев

Хосни Мубарак през май ще навърши 83 години. Вече 30 години той стои начело на Египет – една от най-развитите държави в мюсюлманския свят. Мубарак е признат приятел от световната първа сила, САЩ. Но от 25 януари тронът на последния египетски фараон е разклатен. Вълна протести, вдъхновени от размириците в Тунис седмица по-рано, обхванаха столицата Кайро и други градове в Египет.

Протестите, парадоксално, започнаха от социалната мрежа Фейсбук. „Младежко движение 6-ти април“ използва най-новите форми на комуникация през Мрежата, включително блогове, Twitter, Flickr, YouTube и Facebook, се обявява точно за това, за което преди две десетилетия се бореха източноевропейците, блъксайки се в Берлинската стена. Протестиращите, десетки хиляди на брой, предимно млади и добре образовани египтяни, настояват за свобода на словото, честни избори, край на непотизма, отхвърляне на контрола на военните, спиране на полицейския произвол.

Те имат и икономически лозунги: не на инфлацията, повишаване на минималните заплати, борба за създаване на нови работни места. Засега обаче техният протест доведе само до срив на фондовата борса в Кайро, която се понижи с 16% за последните 6 сесии и в понеделник остана затворена. Същевременно цената на петрола на световните пазари се повиши още повече, като сортът брент в момента е 99.38 долара, на крачка от психологическата бариера от 100 долара за барел, след което не се знае какво ще става.

Тунис е малка страна, тя е като заек. Египет е слон – това е коментарът на арабските анализатори. Сътресенията в 80 – милионната икономика, която при това има 10-тата по численост армия в света, доведоха до поскъпване на кредита общо за развиващите се пазари, от Бразилия до Китай.

Но същевременно доходността на египетските ДЦК, деноминирани в долари, все още не е толкова висока, колкото в притеснените членки на еврозоната: според информацията събирана от Bloomberg, 10 – годишните облигации предлагат 6.97% доходност, а цената на застраховката по дълга е 430 базови пункта, тоест чувствително по-ниска от цената на застраховката за България.

Египтяните искат промяна. Те вече имат и своя лидер: Мохамед ЕлБарадей, носител на Нобелова награда за мир и бивш генерален директор на Международната агенция за ядрена енергия, който пристигна в страната, за да се присъедини към протестите. Но до този момент те плащат тежка цена за стремежа си да се превърнат в демократична държава: повече от 100 са убитите в сблъсъците през последната седмица. А и дали ЕлБарадей ще се превърне в истински водач на народа? Поклонник на операта, любител на голфа, Нобелистът не е живял от десет години в Египет. Затова местен вестник коментира: всяко момче, борещо се по улиците за свобода, има повече право от него да стане президент.

В петък правителството въведе информационна блокада. Мобилните телефонни услуги бяха ограничени, почти навсякъде достъпът до Интернет е прекъснат. Мубарак, който си навлече гнева на младите с опита си да превърне сина си Гамал в свой политически наследник, в събота се разпореди армията да прекърши куража на населението, като изкара танковете и военните по улиците на Кайро, а бойни самолети кръжаха на правителствените сгради и сплашваха жителите.

Протестиращите отговарят с разпъване на палаткови лагери в центъра на Кайро. Армията е възприела пасивна стратегия, като не атакува мирните въстаници. Развръзката очевидно е в ръцете на армията. Арията пък – която получава 1.3 млрд. долара годишно военна помощ от САЩ – ще внимава какво ще е решението на Вашингтон. Държавният секретар Хилъри Клинтън разпространи сравнително меко становище, че Америка не подкрепя авторитарните режии, каквато и политика те да водят. Така че дните на Мубарак на властта изглеждат преброени.

Той ще се оттегли като най-трайния ръководител на Египет в обозримото минало. Но за международните коментатори отдавна е ясно, че цената на демокрацията за младите египтяни ще е висока. Туристи масово напускат страната, ВИП летището е претъпкано от бизнесмени и майки с деца, бързащи да се натоварят на първия полет за някъде. „Свобода, демокрация, промяна“ - скандират тълпите в Кайро. Дано гражданите на Египет имат повече шанс в изграждането ан работеща демокрация от източноевропейците.

По материали на Reuters, Spiegel, Telegraph, Wikipedia

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!