Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sophia Fang, Epoch Times

Китайските ученици пренасочват обучението си зад граница

Въпреки успеха на образованието в Китай „на книга”, съществува силна и все по-нарастваща тенденция на китайски ученици да заминават в чужбина, за да получават образование…

Това може да се види от броя завършили гимназия в Китай, които избират да не полагат китайския национален приемен изпит за колеж, а вместо това решават да кандидатстват зад граница.

И това е независимо от неотдавнашните успехи като тези на учениците от Шанхай, които спечелиха първо място в Програмата за международно оценяване на учащи за 2009 г. на Организацията за икономическо съдействие и развитие (Organization for Economic Cooperation and Development / OECD). Победата им обаче изтъкна някои от техните проблеми.

Ученици в класната стая, провинция Анхуей, Китай
Ученици в класната стая, провинция Анхуей, Китай (AFP/Getty Images)

Шанхайските гимназиални възпитаници са получили най-високи оценки по математика, научни дисциплини и текстово възприятие, според Шионг Бингчи (Xiong Bingqi), директор на Изследователския институт за образованието в 21-ви век (21st Century Education Research Institute).

Въпросът обаче е как са били формулирани въпросите в теста, който припокрива съдържанието и формулировката от изпити в континентален Китай, като благоприятства силните страни на учениците, но не тества слабостите им, поясни г-н Шионг.

Страни на образованието като иновативност, въображение, физическа сила, индивидуалност и лични интереси не са били изпитвани, а това са аспектите на личностното развитие, които образованието в континентален Китай системно пренебрегва.

По думите на г-н Шионг китайското образование изостава в развиването на личността, нравствеността и креативността. В неотдавнашно проучване на програмата Международно оценяване на образователния прогрес , проведено в 21 държави, китайските ученици се нареждат първи по изчислителните си способности и последни по креативност.

Повече млади хора зад граница

Китайските родители, особено образованите сред тях, са изгубили надежда по отношение образователната система в страната, системата за кандидатстудентски приемни изпити и университетите в континенталната част като цяло. Заможните семейства и тези от средната класа в големите градове като Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шенджен по-скоро биха дали парите си, за да изпратят децата си да учат в чужбина.

Според публикувана от Министерство на образованието статистика през 2009 г. е имало 840 000 ученици, които са избрали да не участват в приемните кандидатстудентски изпити.  Доклад от 14 юли на седмичника Southern Weeklyизчислява, че около 1 млн. ученици ще изберат да учат зад граница през 2010 г. От тях 21% заявяват, че причината е желанието им да продължат обучението си в чужбина.

В престижните обществени гимназии в Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шенджен нараства броят на учениците, които избират колежи зад граница.

Отделът за международен обмен към шанхайската общинска Комисия по образованието публикува доклад относно учениците в учебни заведения зад граница, от които 30% са между 15- и 18-годишни. Статистика от няколко агенции, асистиращи при подаването на документи за колежи зад граница в Шанхай, Пекин и Гуандонг, показват, че броят на студентите е нараснал с 10% за 2010 г.

Агенциите English First (EF) Ltd. и Sina Education публикуваха резултатите от проучване относно учениците в най-добрите китайски гимназии, според които 86% от родителите искат да изпратят децата си в чужбина. Най-голямата мотивация е осигуряването на по-добро образование и разширяване на мирогледа.

Контрастът

Донг Донг (Dong Dong), завършил втората си гимназиална година в Китай, преди да замине за Торонто през септември 2010 г., е типичен пример.

Разликите със средата в Китай са като „рая и ада“, сподели Донг Донг за Epoch Times. В Канада обикновено той прекарва само около половин час за домашната си работа дневно, но в Китай домашната работа е безкрайна и съпроводена с огромно напрежение.

„Учениците в Китай са удавени в океан от изпити. Това е единственият начин да получиш добра оценка на приемния изпит за висшите училища. Трябва да полагаме голям брой практически изпити“, поясни той.

Канадските преподаватели обръщат внимание на развиването на способности у учениците: „В часовете по научни дисциплини преподавателят не само ни казва как да решим задачата, но и ни учи на основните концепции и ни оставя да я решим сами“, допълни той.

С пристигането си в Канада Донг е особено развълнуван от записването в класове по речево и драматично майсторство; и двете изискват от студентите да се представят на сцената. Въпреки че ръцете му треперят, сърцето му прескача и гласът му изневерява първия път, когато излиза на сцената, това страшно му харесва. Но в Китай курсове като този са смятани за загуба на време.

„В Китай хората ги интересуват единствено резултатите от изпитите. Никой не се интересува от умения като вербалната комуникация – каза той. – Гимназиите в Китай не поощряват развитието на интересите на учениците; вместо това се опитват да потиснат индивидуалните интереси.“

„Студентите, дипломиращи се при сегашната образователна система в Китай, често се целят нависоко, но постигат много малко; липсват им креативност и иновативност, не могат да понасят трудности и не са склонни да започнат от дъното; не мисля, че ще постигнат много в живота – каза Донг. – Гимназията тук е като в рая. Бих препоръчал на всичките си приятели да се запишат в училища в Канада.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!