Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Олег ЛОТОСОВ. Epoch Times

Жена получи инсулт в резултат на преследване от китайските власти

Гао Дзе
Гао Дзе в реанимацията. Снимка minghui.org

Последователка на духовната практика Фалун Дафа, от провинция Ляонин, преследвана от китайката комунистическа партия, е приета в реанимацията с инсулт, след като е била задържана в полицейски участък…

42-годишната Гао Дзе била арестувана през юни 2010 година и изпратена в специална стая за предварително задържане в град Телин, провинция Ляонин. По време на задържането, здравето й рязко се влошило. Докторът, който я прегледал установил исхемичен инсулт и повишено кръвно налягане. Но дори и в този случай полицията не разрешила оставането й в болница и тя била върната обратно в стаята.

Съпругът на Гао, който също е последовател на Фалун Дафа, излежава четири годишна присъда в затвора, заради своите убеждения. Затова за Гао могат да се грижат единствено родителите й, които са на повече от 70 години. Когато научили за здравословното състояние на дъщеря си, те се обърнали към различни институции, за да освободят Гао за лечение, докато състоянието й не се е влошило. Но усилията им не дали резултат.

На 31 август 2010 година, те позвънили на директора на центъра за задържане с фамилия Ши и помолили за разрешение поне да се видят с Гао, тъй като много се притесняват, че с нея може да се случи нещо лошо. По телефона Ши им казал: „Искате да я видите, добре, но първо трябва да платите 850 юана ($121) за медицинския преглед, който тя мина. Ако не платите, няма да има свиждане”.

С много усилия родителите взели на заем пари от роднини и познати, и накрая успели да видят дъщеря си. По техни думи, било очевидно, че болестта й прогресира: лицето й било бледо, движенията забавени, речта неразбираема.
След няколко дни, те отишли при началник Ши и му казали, че дъщеря им се нуждае от спешно лечение и трябва незабавно да се изпрати в болница. Този път полицейският чиновник им казал: „Искате да я освободя, добре, но първо трябва да платите 6700 юана ($957)”. На родителите не им оставало нищо друго, освен да се обърнат и да си тръгнат.

Тъй като те били селски жители, исканата сума за тях била просто астрономическа. За две седмици, с огромно усилие те успели да съберат само две хиляди юана. Когато занесли парите на Ши, той им казал, че сумата е недостатъчна, затова дъщеря им остава в ареста. Скоро след това родителите узнали, че докато те търсели парите, съдия Ли Джун от окръжния съд, тайно осъдил дъщеря им на 4,5 години затвор. Три пъти се опитвали да я изпратят в затвора на град Шенян, но там не я приемали заради здравословното й състояние.

Накрая здравето на Гао се влошило толкова много, че настъпила опасност за живота й. Полицаите се уплашили, че ще им се наложи да понесат отговорност за смъртта й, затова на 18 ноември разрешили на родителите й да я приберат в къщи. Изготвили документите за едногодишно лечение извън затвора. При това те трябвало за заплатят 3 000 юана като гаранция.


Гао получи инсулт и в момента се намира в безсъзнание в реанимацията на болницата в град Телин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!