Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Rona Rui, Epoch Times

Китайски репортер бори корупцията с микроблог

 

Микроблоговете, онлайн инструменти за изпращане на кратки съобщения до света, са станали полезен инструмент за китайските журналисти в борбата им с цензурата. Наскоро репортерът Ий Мосан (Yi Mosan) от Xinxiang News публикува доклад от разследване в микроблога си относно корупцията в тръжната процедура за проект за китайска национална високоскоростна железопътна линия…

След построяването си високоскоростната железопътна линия Шанхай – Кунминг (Shanghai-Kunming) ще бъде една от осемте главни железопътни връзки в Китай и втората най-дълга високоскоростна железопътна линия в страната. Тя започва от Шанхай и завършва в Кунминг в югозападната китайска провинция Юннан (Yunnan) и се простира на 2,066 км със средна скорост от 350 км/ч.

Според Ий коректността на тръжната процедура за строителния проект в централната китайска провинция Хунан (Hunan) е била нарушена. Двама доставчици на суровини, чиито оферти са били незаконни, са спечелили няколко договора на обща стойност над 40 млн. юана (6 млн. щ.д.).

В микроблога си Ий пише, че е предупреждавал железопътните органи многократно; отговорът им бил, че той не е квалифициран, за да докладва по случая.

В деня, след като Ий публикува разследването си, той получава телефонно обаждане от началника му, който го заплашва с уволнение. „Управителят беше ядосан и поиска да изтрия доклада си“, казва Ий в следващо съобщение. Той добавя, че е много вероятно да е оказан натиск „от горе“.
 
Оттогава съобщението на Ий се разпространява широко в Интернет от други журналисти и негови приятели и не след дълго е отразено от различни главни китайски медии.

Според съобщение от 23 декември на National Business Daily железопътните органи са потвърдили, че разследват двете компании и техните залози.

Ий напуска Xinxiang News: той отказва да изтрие съобщението си и вследствие на това трябва да напусне, както сам споделя в друго съобщение в микроблога си. Главният редактор на вестника, Уу Чинг (Wu Qing), коментира за радио Free Asia, че не е точно така: Ий напуснал, защото „той имаше различно разбиране от това на мениджмънта относно отразяването на новините“.

Зан Айзонг (Zan Aizong), бивш репортер на Ocean Daily, коментира в отделно интервю за радио Free Asia, че журналистите в Китай често са потискани от режима и други хора с власт. Поради липсата на организации, които да подпомагат защитата на правата на репортерите, Интернет е станал тяхната основна мрежова платформа и сигнален огън за помощ.

Ефикасността на микроблоговете е силно завишена на китайски език, в сравнение с английския, заради компактността на китайските йероглифи. Всяко съобщение в един микроблог е ограничено до определен брой символи (обикновено 140); а всеки китайски йероглиф, написан на английски, изисква няколко букви, което означава, че всяко съобщение на китайски може да предава голямо количество информация.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!