Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Zang Shan, Epoch Times

Китай пред ерата на разсекретяване

Когато бях в колежа през 70-те години имах няколко съквартиранти, около 10 години по-възрастни от мен, които бяха от така наречената „младеж, изпратена да живее в селата“. (Младежите, изпратени да живеят в селата, са следствие от комунистическата политика, провеждана от 50-те години до края на Културната революция, която затваря всички университети в Китай и изпраща младежите да работят като фермери в селата.)

Всяка нощ, след като светлините изгасваха, те ни разказваха истории, основно действителни случки от селските и градските райони на Китай. Тези истории, истински и безмилостни, откриха за нас нов свят. Несъзнателно, нашето разбиране за китайското общество беше променено от тези разкази.

Тези, които привличаха най-голямо внимание, бяха политически шеги и истории за високопоставени правителствени служители, разказвани от съквартирант, чиито родители бяха служители на добри позиции в Пекин. По това време новините за високопоставени служители бяха смятани за държавна тайна.

В колежа имахме курс по дистанционно наблюдение чрез сателит. Всеки път, когато професорът ни водеше в стаята за наблюдение, трябваше да се регистрираме със студентските си карти, за да видим тези ценни сателитни снимки, подпечатани с червен печат „строго секретно“. Спомням си, че първия ден забелязахме няколко квадратни или правоъгълни черни блокчета на снимките. Професорът обясни, че тези поправки са били добавени от отдела по сигурност на Китай, за да покрият тайните военни съоръжения.

Според професора всички сателитни снимки бяха направени от американски сателити.

Тогава започнахме да осъзнаваме, че целта на китайската система за поверителност е китайският народ, а не така наречените „вражески чуждестранни сили“.

Двадесет години по-късно изобщо не бях изненадан, когато китайското правителство оказа натиск на Google Earth да намали резолюцията на снимките в Google Earth от Китай. Китайският режим не се интересува дали чужденците знаят истината, а само дали собственият й народ е наясно.

По време на непринуден разговор разбрах, че Китайската комунистическа партия е изразходвала голямо количество пари и политическа власт, за да предотврати разпространяването на секретни документи за Китай, когато бившият Съветски съюз рухна.

Разбираемо е, че всяко изтичане на тайни ще създаде главоболия за партията. Секретните документи, наскоро публикувани от WikiLeaks, изглежда имат въздействие върху целия свят, но най-засегнат несъмнено е китайският комунистически режим.

Казано е, че в ерата на Интернет няма тайни. Всеки може да разпространява истината в Интернет и да добавя снимки, видеоматериали и документи. Инцидентът „Уотъргейт“ от 70-те, първоначално отразен от Washington Post, беше най-видният разследващ материал от последните години. Днес почти всички тайни, шокиращи света, първо са обявявани в Интернет от неизвестни личности или групи.

Освен монопола върху ресурсите на богатство и произволното прилагане на сила, контролът на Китайската комунистическа партия върху потока на информация е също важен за пирамидалната й структура и властта върху страната.

В Китай днес голям обем информация, допреди 20 години приемана като поверителни тайни, се публикува в Интернет. Ерата на Интернет е ера на разсекретяването, както и ера на събарянето на авторитарната пирамида. Това определено пречи на комунистическия режим, който упорито настоява да запази автократичната си система.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!