Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Quincy Yu, Epoch Times

Родители: малтретирането на деца в китайските училища не се наказва както му е редът

Неотдавна учителка в частна детска градина в гр.Хингхуа (Xinghua), провинция Дзянсу, е избрала необичайна и болезнена форма на наказание за седем малки деца, които са не са говорили по ред в нейния клас: поставила е електрическа ютия върху лицата им. Две от децата е трябвало да бъдат откарани в болница.

По време на пресконференция местните власти от комунистическата партия заявяват, че учителката е допуснала, че ютията вече не е била гореща, когато я е притискала върху лицата на децата, тъй като е била изключена за известно време.

Някои репортажи в китайски медии съобщиха, че Ии (Yi), преподавателката, е казала на родителите на пострадалите деца, че те са паднали в претъпканата баня поради хлъзгав под. Двете деца със сериозни наранявания са били подложени на лечение в Шанхай и не е ясно дали изгарянията ще оставят белези.

На пресконференция властите са съобщили, че учителката ще бъде задържана в продължение на десет дни и глобена с 500 юана (~$75). На жертвите не е било предложено обезщетение. Властите са пояснили, че детската градина е частна собственост и че учителката е била наета от собственика на детската градина, а не от местната власт.

Beijing Times публикува уводна статия, според която малтретирането на деца в Китай е не само нарушаване на учителския етичен код, а също и на закона. Много подобни инциденти в цялата страна са били омаловажавани, отписани като случайни или по невнимание, и останали неразрешени, пише изданието. Семействата на жертвите често не получават обезщетение.

Типичен такъв случай бе отразен през септември от Xiaoxiang Morning Herald. Учителка в детска градина „Тянма“ (Tianma) в гр. Шуджоу (Xuzhou), провинция Джянсу, бие две-годишно момиче в продължение на десет минути.

След като родителите на жертвата гледат запис на инцидента от видео наблюдението в градината, те съобщават в полицията, като се предполага, че училището ще предприеме нещо. След една седмица обаждане не се получава нито от полицията, нито от училището, така че майката на момичето качва видеото в Интернет.

В публикувана в местен вестник статия се посочва, че учителката, пребила детето, не е квалифициран преподавател, а притежава само диплома от училище за преподаватели в детски градини.

Кай Уенджун (Cai Wenjun) е учителка от Шанхай. Тя сподели пред Radio Free Asia (RFA), че по-голямата част от детските градини в Китай са частна собственост и често наемат неквалифицирани учители – практика, оставена до голяма степен без наблюдение от властите.

Тя добави, че не е необичайно децата да бъдат малтретирани от учителите в детските градини в Китай, тъй като "те не се интересуват от качеството на образованието, така че учители се наемат  случайно“.

Писателят на свободна практика У Гаошинг (Wu Gaoxing) от провинция Джежянг (Zhejiang) заяви пред RFA, че тази форма на сурова комерсиализация присъства не само в образованието, но и в много други форми на предприятия в Китай.

"На всяко едно работното място веднага след като се случи нещо, първият импулс е то да се покрие, или ако излезе на светло, грешката се омаловажава, което я прави по-малко сериозна; често най-накрая тя бива свеждана до нищо", каза той.

Г-н У свързва тези случаи на насилие над деца в сферата на образованието с по-обширни теми в съвременното китайско общество, където гражданите често се оплакват от последствията на модернизацията, провеждана от комунистическата партия, която отхвърля моралните граници: „Това показва, че ако в китайската прекомерно стимулирана среда за гонене на печалба във всичко, има нещо, което може да навреди на интересите на малка група, всички в тази група ще си сътрудничат заедно, за да защитят своите интереси. Няма чувство за редно и нередно“, допълни той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!