Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bgfactor.org

Възможно ли е човек да говори 104 езика?

Вили Мелников-Сторквист само през последните 11 години е научил 11 нови езика

Вили Мелников-Сторквист, научен сътрудник в Института по вирусология "Д. И. Ивановски" към Руската академия на медицинските науки, кандидат на медицинските науки, владее 104 езика, съобщи БТА, позовавайки се на "Комсомолская правда".

Само през последните 11 години той е научил 11 нови - по език на година. Съжалява, че сигурно няма да му стигне животът, за да успее да усвои всичките около 6000 езика и диалекта, на които се говори в света.

Уникален е не само огромният брой езици, на които Вили Мелников-Сторквист говори, но и фактът, че свободно твори на тях - съчинява стихове, в които комбинира различни по произход думи.

Феноменът е изследван от неврофизиолози, психолози, лингвисти и психотерапевти, но те и досега не са му намерили научно обяснение.

Изследователите обаче знаят точно какво е послужило като трамплини за уникалните знания на мъжа. А те са три.

На 4 години Мелников-Сторквист започва да събира пеперуди, насекоми и да запомня названията им на латински.

На 13 години научава семейната тайна, че дядо му е бил швед, а баба му - исландка. Като ветеринарен лекар дядото е бил поканен в Русия след революцията по линията на Коминтерна, но след това попада в месомелачката на Сталин. За да спаси семейството, бащата сменя фамилията Сторквист на Мелников.

Третият трамплин е мозъчна травма, получена по време на войната в Афганистан. Изпада в безсъзнание за 20 минути, от които 9 е в кома. След това три години има силно главоболие, но усвояването на нови езици започва с много по-бързи темпове. 

Първо усвоява езика визуално, като гледа човека, който го говори, а след това сякаш настройваки фин механизъм, започва да лови вълните и да говори. След като започне да чете на даден език, в него зазвучава мелодия. А това значи, че мозъкът му е готов да усвои новия език. Едва накрая идва ред на граматиката.

Вили Мелников-Сторквист признава, че понякога разбира за какво става дума в даден текст, без да знае езика, на който е написан. Подобни умения е притежавал английският археолог Джон Еванс, живял в края на ХIХ век и успял без каквито и да било познания да разчете 80 на сто от шумерски текст.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!