Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Rona Rui

Вестник с нареждане за "поправка" след публикуване на списък с влиятелни личности

Базираният в Гуангджоу вестник Time Weekly е получил  нареждане от властите "да се поправи" след  отпечатване на списък с 100-те най-влиятелни личности в Китай за 2010 г. Смята се, че Централният отдел за пропаганда е имал специални възражения срещу включването в този списък на Джао Лянхай (Zhao Lianhai), китайски активист в подкрепа на родителите на пострадалите деца от развалено мляко в Китай през 2008 г…

Тактики като "поправка" и "самокритика" ни връщат към началото на комунистическата дейност в Китай и са били използвани още преди партията да вземе властта. След 1949 г. те биват  яростно и систематично разгърнати в политически кампании в цялата страна, може би най-вече по време на Културната революция, и са насочени към осигуряване на комунистическа "чистота" на мисълта сред партийните членове и на масите.

Time Weekly включи Джао Лианхай в списъка на 100-те китайци, считани за оказали „влияние върху историческото развитие на Китай“, само месец след като той бе осъден на две години и половина затвор за „нарушаване на обществения ред“. Илюстриран доклад описва неговия процес за обжалване в детайли.

Според Apple Daily заместник-министърът на пропагандния отдел на комитета на партията в  провинция Гуандонг е настоявал това поправяне да не се разгласява, за да не се привлича твърде много внимание отвън.

Печатната версия на вестника ще работи както обикновено, докато електронната версия на доклада и  съдържанието на сайта на Time Weekly, свързано с темата, бяха изтрити.

Тиражът на Time Weekly е около 30 000 броя. Докладът е публикуван на 9-ти декември в онлайн изданието, четири дни преди да излезе печатното издание; съгласно онлайн отчет по-голямата част от вестниците са продадени, а непродадените копия са били тихомълком конфискувани от цензурата.

Репортер на Time Weekly заяви, че настоящото издание в централата в Гуанджоу също е конфискувано от бюрата им и заместник-главния редактор е бил накаран да напише "самокритика" по въпроса. Член на екипа заяви, че "поправянето" като че ли е съсредоточено върху управленското ниво, и предположи, че някои от мениджърите може да подадат оставка в знак на протест.

Участвал в доклада редактор заяви, че докладът не е привлякъл голямо внимание от страна на властите в Пекин при неговото онлайн публикуване за първи път. Но широкото му  разпространение при повторно публикуване от чужди медии е било това, което е предизвикало гнева на служителите на централната  пропаганда.

След разпространяване на новината за "поправянето", обществото започна да търси вестника навсякъде . Онези, които го намериха,  коментират: "Струват си всички усилия да намерите най-новия брой на Time Weekly!"

Time Weekly е учреден през ноември 2008 година. Няколко пъти отразява чувствителни теми, включително "Децата на висшите държавни служители се смятат за 91% от милиардерите в Китай", за което е порицан от властите. Заместник-редакторът е помолен да напише самокритика, но никой не е наказан.

Джао Лянхай (Zhao Lianhai) стартира уебсайта "Дом за бебета с бъбречни камъни" (jieshibaobao.com), който се застъпва за правата на жертвите на заразените с меламин продукти. Джао случайно става дисидент, след като собственото му дете развива камъни в бъбреците след консумация на заразено с  меламин мляко на прах. След като опитите му да търси справедливост са многократно осуетени, той започва сам да популяризира каузата, вместо да очаква помощ от властите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!