Следвайте "Буднаера" в Телеграм

vsekiden.com

Още агенти на ДС в управлението

Шефките на кабинетите на правосъдния и здравния министър с досиета

Геновева Червенакова

Началничките на политическите кабинети на министрите на правосъдието и на здравеопазването са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това показва последният доклад на Комисията по досиетата, изготвен след извършена проверка на лица – членовете на политическите кабинети на министър-председателя, на заместник министър-председателите и на министрите.

От проверените общо 229 лица за 17 е установена съпричасност към ДС. Осемдесет и осем лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. За 1 лице проверката продължава, тъй като Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е изпратило всички необходими данни.

Две от проверените лица участват в настоящото управление. Това са Йоханна Разпопова – началник на политическия кабинет Маргарита Попова от 10.08.2009 г., вербувана през 1981 г. като агент на управление VI-I-III на ДС с псевдоним Иванова. Агентурно минало има и Силвия Томова, назначена за шеф кабинета на здравния министър през юли 2010 г. Нейният псевдоним също е Иванова.

Останалите имена от списъка на Комисията по досиетата са на лица, заемали постовете на началник-кабинети и парламентарни секретари в предходни правителства. Очаквано справката показва, че от 2004 г. до 2009 г. тримата сменили се началници на кабинета на външния министър са с агентурно минало. Това са Ганчо Ганев, вербуван през 1986 г. като агент на ДС, управление II-IХ с псевдоним Генчев, Петър Воденски, сътрудник на РУ-ГЩ, и Райко Райчев – секретен сътрудник Венелин в ПГУ-Х, ПГУ-III на ДС.

Аген Цеко се оказва началникът на кабинета на вицепремиера Емел Етем в периода април – юли 2009 г. – Иван Палчев. Шефът на кабинета на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов – Стефан Гунчев, е бил щатен служител в РУ-ГЩ.

Щатен служител, но на ІІ управление на ДС, е бил и последния началник на кабинета на ексвоенния министър Николай Цонев – Орлин Иванов. Същото се отнася и да неговите предшественици – Чавдар Червенков (1999–2001) и Симеон Трифонов (2002–2005).

Албена Вуцова, началник на кабинета на министъра на образованието и науката от 2006 до 2008 г., е била агент управление IV-I-I на ДС под псевдонима Юлия. Парламентарният секретар на същото ведомство в периода 2004-2005 – Дора Цветкова, също е била агент на ДС. В списъка е и Весел Етугов – парламентарен секретар на Министерството на труда и социалната политика от 16.06.1997 г. до 24.07.2001 г.

Скандалът с дипломатите-агенти

На 14 декември Комисията по досиетата повести резултатите от проверката на посланици, заместник-посланици и генерални консули. На 6 януари бяха оповестени още четирите имена, излезли от доклад на Служба „Военна информация“ след допълнителна проверка на Комисията.

От всички общо 196 души, обявени от Комисията по досиетата, 90 и в момента са служители на Външно министерство. От тях 35-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, четирима са генерални консули, седем оглавяват дирекции в министерството.

На последното си заседание в края на м.г. правителството реши да отзове действащи посланици, свързани с ДС, за което обаче е необходимо съгласието на президента. От своя страна, Георги Първанов заяви, че не приема подобно бланкетно предложение и настоява случаите да бъдат разглеждани папка по папка. Премиерът отхвърли такъв подход, защото много от досиетата са прочиствани.

Очаква се в най-скоро време Народното събрание да излезе с резолюция за отзоваване на посланиците и постоянни представители, които са с принадлежност към Държавна сигурност. “Надявам се приемането на резолюция на НС да окуражи президента тази процедура да приключи, за да можем да започнем да мислим за съгласувателни процедури за изпращане на нови представители на България в тези 45 точки по света”, посочи Чернева.

Покрай скандала с дипломатите-агенти оставки подадоха министърът без портфейл Божидар Димитров и зам.-министърът на вътршените работи Павлин Димитров, за които отдавна е извество, че са сътрудничили на ДС. С оттеглянето им правителството отговори на критиките, че проявява двоен стандарт по отношение на бившите сътрудници на комунистичесите служби.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!