Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bgfactor.org

Цезий-137 в Асеновград бил за "Ал Кайда"

Агент на ДАНС се маскирал като терорист от "Ал Кайда" и спрял продажбата на радиоактивен Цезий-137 от наши тарикати

Агент на ДАНС се маскира като терорист от "Ал Кайда" и спря продажбата на радиоактивен Цезий-137 от наши тарикати. Спецченгето се представило за емисар на терористичната организация и така от родното ФБР стигнали до тримата асеновградчани, които предлагали стоката, съобщава АСН.

Те бяха закопчани в събота заедно със 120-килограмов контейнер, в който се намирал цезият. От него може да се изработи мръсна бомба. Разработката на ДАНС е продължила почти година.

Първоначално радиоактивният материал се предлагал за 1 млн. долара, но след преговори с мнимия "терорист", агентът на ДАНС свалил цената, разказаха разследващи.

Тримата българи пък бързали да се освободят от контейнера, тъй като наскоро починал четвъртият член на престъпната група. Той бил украинец и дълго време пазел радиоактивния сандък. Мъжът издъхнал от рак. Разследващите предполагат, че е развил болестта, след като е бил облъчен с гама-лъчи от опасната стока.

Тримата търговци бяха задържани в района на фуражния завод в Асеновград, който бил отцепен от десетки коли с антимафиоти и агенти на ДАНС.

Там белезниците щракнаха около ръцете на 47-годишния К.В., който охранявал оловния контейнер. По-късно са задържани другите двама мъже - на 59 г. и 70 г. от престъпната група.

В момента криминалистите разследват откъде е взет радиоактивният материал. Цезий-137 има 30-годишен период на разпадане. Когато попадне в тялото, той свободно циркулира в кръвта и поразява всички органи. Затова се предпочита за направа на мръсна бомба, която има за цел да разпръсне радиоактивния материал.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!