Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Топ 10 масови протеста в Китай за 2010 г.

През изминалата година комунистическата партия бе изправена пред масови протести и интензивни сблъсъци в голям мащаб. Следват подбраните от Epoch Times десет най-значителни масови протести на 2010 г.

1. Масов протест в град Суджоу се превръща в продължителна война

Над хиляда фермери от община Тонг’ан (Tong’an) на област Гаошин (Gaoxin), град Суджоу (Suzhou) в провинция Джянгсу (Jiangsu), апелират пред общинското ръководство на 14 и 15 юли 2010 г. заради принудителните присвоявания на земя и изселвания. Разярени от отговора на служителите, те нахлуват и преобръщат сградата на общината на Тонг’ан. Служителите бягат, оставяйки управлението парализирано. Всяка нощ в продължение на две седмици хиляди селяни са заключвани при сблъсъка с голям брой полицаи от специалните части, полиция на обществения ред и полицаи от обществена сигурност. Накрая бюрото по обществена сигурност „Хучиу“ (Huqiu) на град Суджоу класифицира това като политически инцидент, манипулиран от „чуждестранни сили“, и засилва борбата до възстановяване на контрола.

Протести в Китай: Многобройни масови протести избухнаха в Китай през 2010 г. и техните мащаб и сила далеч надминаха тези от предходните години. Редакторът на новините за Китай на Epoch Times избра и изброи десетте най-значителни в тази статия.
Протести в Китай: Многобройни масови протести избухнаха в Китай през 2010 г. и техните мащаб и сила далеч надминаха тези от предходните години. Редакторът на новините за Китай на Epoch Times избра и изброи десетте най-значителни в тази статия.

2. Хиляди недоволни фермери в провинция Джянгши разбиват правителствена сграда

Следобеда на 5 юли местните власти на община Гангкоу (Gangkou), област Шиушуи (Xiushui) в град Джиуджянг (Jiujiang) на провинция Джянгши (Jiangxi) изпращат полицейски коли и над 100 полицаи, за да попречат на селяните от Донгшиа (Dongxia) да отидат в Пекин, за да протестират срещу принудителните преселвания. Шофьорите на автобуси получават заплахи, предупреждаващи ги да не качват селяни, което принуждава над 100 жители на селото да поемат по заобиколен път и да  извървят 50 километра през провинция Хубей (Hubei) до Пекин. Местната полиция изпраща 30 полицейски автомобила, за да ги пресрещнат и да ги върнат в общината. Селяните изискват преговори с областния кмет, но са разпръснати от полицията. Две жени са пребити до безсъзнание и над двадесет са ранени. Хиляди разярени селяни разбиват прозорците на общинската сграда и 18 полицейски автомобила са повредени от камъни и тухли. Изплашени, служителите бягат.

3. Протестиращи в Сичуан разбиват полицейско управление и пребиват началника

На 3 август в община Лянджие (Lianjie) на област Уейюан (Weiyuan) в град Нейджянг (Neijiang), провинция Сичуан (Sichuan), двойка е жестоко пребита и сериозно ранена от местни служители от градското управление (chengguan) и полицията заради паркиране на мотоциклет. Пред полицейското управление спонтанно се събира тълпа и настоява служителите от градското управление, извършили побоя, да се предадат. Местните власти изпращат над хиляда полицаи по обществения ред, за да разпръснат тълпата, което води до включването на над 10000 души в интензивни битки с полицията през нощта. Над 30 полицаи са ранени, включително заместник-началникът. Всичко приключва чак в 7:00 часа на следващата сутрин, когато полицията арестува десетки души.

4. Протестиращи в Шандонг конфискуват 22 правителствени автомобила

На 12 юни местните власти на община Уейдзи (Weizi) в град Чангий (Changyi) (под управлението на град Уейфанг (Weifang)) на провинция Шандонг (Shandong) изпращат отряд за разрушаване, състоящ се от 60 превозни средства, до село Таобу (Taobu), за да проведат принудително разрушаване. Селяните се информират взаимно чрез собственоръчно направени сигнални ракети и всички излизат, за да защитят домовете си. Отборът по разрушаването се изплашва от големия брой селяни и се оттегля веднага. Но жителят на селото Сонг Уей (Song Wei) не избягва навреме. Той е ударен от кола и повален, краката и ръцете му са счупени, а лицето му – окървавено. Шофьорът се опитва да избяга, но разярени селяни разбиват автомобила му и го пребиват. Накрая селяните гонят от селото хората, изпратени от местните власти, и конфискуват 22 правителствени автомобила. Те спукват всички гуми и изискват от партийните служители да обяснят какво са си мислели, че правят.

5. Служители от градското управление на Кунминг пребиват възрастна продавачка, разярена тълпа подпалва полицейски автомобили

Вечерта на 26 март възрастна продавачка от фермерския пазар на село Бейканг (Beicang) на област Бейши (Beishi), град Кунминг (Kunming), провинция Юннан (Yunnan), е заловена от служители на градското управление и глобена с 200  юана (30,19 щ.д.). Тя коленичи, за да моли за милост, тъй като има само 150 юана, но те преобръщат количката й и я нараняват. Разярени от поведението на служителите, продавачи и минувачи бързо се събират и ги заключват в миниван, за да не избягат. Разярената тълпа преобръща седем полицейски автомобила и подпалва два от тях. Сблъсъкът продължава до ранните часове на сутринта.

6. Протестиращи в Юннан – смазани от властите

На 2 ноември около 200 селяни от общността Феникс (Phoenix) от област Джаоянг (Zhaoyang) в провинция Юннан (Yunnan) се събират на строителна площадка, за да протестират срещу кмета на град Джаотонг (Zhaotong), който е отнел земята им в името на придобиване на държавна земя; той е заговорничил с фирми и лично се е облагодетелствал от начинанието. Властите на Джаотонг изпращат на мястото над 20 коли, включително две линейки и една пожарна. Следобед около 1000 служители на градското управление и очевидно наети бандити пристигат с дълги ножове и гребла и бият всеки селянин, когото открият. Мъж и жена от селото, съответно в тридесетте и четиридесетте си години, са пребити до смърт и десетки са ранени. Разярени селяни преобръщат служебна кола и подпалват други. По-късно официалните медии прикриват факта за двамата убити и критикуват протестиращите селяни.

7. Протест в Мааншан – разпръснат чрез сълзотворен газ

Вечерта на 11 юни Уанг Гуочинг (Wang Guoqing), ръководител на туристическото бюро в област Ма’аншан (Ma’anshan) на провинция Анхуей (Anhui), блъска студент, карайки с превишена скорост. След като излиза от колата, той пребива студента, чупейки костта в близост до едното му око. Насъбира се тълпа, която изисква извинението на Уанг, но Уанг се обажда на полицията и моли за защита. След това се скрива в полицейска кола. Властите на Ма’аншан изпращат полиция по обществения ред и военна полиция, за да разпръсне тълпата; мнозина са ранени. В същото време Уанг бяга оттам с полицейска кола. Тълпата отвръща с камъни и бутилки от вода. Полицията изстрелва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

8. Масов протест срещу замърсяването в Гуангши

На 11 юли селяни от Панглинг (Pangling), община Шиндзя (Xinjia), провинция Гуанши (Guangxi), организират масов протест в завода за алуминий „Шинфа“ (Xinfa) в област Джинши (Jingxi) на град Байсе (Baise) заради замърсяване. Заводът изпраща 300 работници, които да набият селяните с тръби и дървени палки. Те раняват няколко човека и избутват двама ранени възрастни селяни в реката. Разярени жители на селото обграждат завода и го атакуват с камъни и собственоръчно направени бомби. Според Интернет потребители има загинали работници, а десетки са били ранени. Част от оборудването е унищожено. Информационният център за човешки права и демокрация съобщава, че властите са изпратили в областта над хиляда служители от военна полиция и от специалните части, както и бронирани превозни средства. Властите отричат да има убити. След инцидента хиляди  селяни отиват да протестират пред областното управление, но са блокирани от военна полиция.

9.Над 1000 селяни в Гуанши се борят срещу присвояването на земя и преобръщат полицейски коли

Сутринта на 13 октомври фермери от община Лонгю (Longyu) на област Кангуу (Cangwu) в град Ууджоу (Wuzhou), провинция Гуанши, блокират строителни работници, тъй като не са получили подобаващи обезщетения за принудително отнетата си земя. Те също изискват от бюрото по обществена сигурност да освободи селяните, арестувани в сблъсъка предходния ден. Общинските власти отказват искането, което предизвика силен сблъсък. Седем полицейски коли и един правителствен автомобил са преобърнати от разярени селяни, а един полицай е жестоко пребит. Военна полиция, специални части и полицаи от обществена сигурност разпръскват разярената тълпа на два пъти със сълзотворен газ, биейки и ранявайки някои от участниците. Полицията не се оттегля преди 16:00 часа.

10. Над 10000 души протестират заради смъртта на момченце поради лекарска небрежност в провинция Джянгсу

Вечерта на 28 ноември петгодишно момченце умира, докато е подложено на интервенозно вливане в народната болница в Джангдзяганг (Zhangjiagang) на провинция Джянгсу (Jiangsu). Това е втората смърт от интервенозно вливане за период от 10 дни в същата болница. Лекарят, който е бил на смяна, не е бил наблизо в критичния момент. Опечаленото семейство и местни жители се разгневяват от това, което смятат за арогантност на болничния персонал и безразличие. Спонтанно се събира голяма тълпа в болницата в траур за мъртвото момче на седмия ден от смъртта му (важен ден за китайските погребални традиции). Властите изпращат местна полиция и специални части от Суджоу (Suzhou) и Чангджоу (Changzhou), които още повече разгневява хилядите хора в траур. Гневът преминава в ярост и яростта – в насилие: болницата е опустошена и оставена в безпорядък. Полицейски шапки и щитове, както и алуминиеви пръти, премахнати от вратата на болницата, са разхвърляни наоколо като плячка. Това е първият опит в Джангдзяганг за масов протест срещу комунистическата партия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!