Следвайте "Буднаера" в Телеграм

chinauncensored.com

Конфуцианските институти - "троянски коне"

"Конфуцианските институти са коварни инструменти за политическо проникване във всички западни демокрации и нямат нищо общо с обявените от тях научни цели"…

Конфуцианските институти се препоръчат от Китайската комунистическа партия (ККП) на много общности по света. Всъщност тези институти са „троянски коне“ на ККП. Според Wikipedia по света има 210 от тях, като към януари 2008 г. 30 са в американски университети. Не всички институции приемат тези институти, например Университетът Стандфорд ги отхвърля.

Целта на Конфуцианския институт е описана по следния начин на техния уебсайт:

"Колкото до Мао Дзедун, той пише: "От осемгодишен мразя Конфуций. В селото ни имаше храм на конфуцианистите. С цялото си сърце желаех само едно: да го разруша до основи."

„С цел да популяризира приятелски взаимоотношения с други страни и да подобри разбирането за китайския език и култура сред хората по света, които изучават китайски език, както и да осигури добри условия за изучаването им, Националният офис за изучаване на китайски като чужд език ще създаде „Конфуциански институт“ в света, чиито основни дейности включват преподаване на китайски език в страните, които имат необходимостта и условията.“ (http://english.hanban.edu.cn/market/HanBanE/412360.htm)

На пръв поглед Конфуцианският институт изглежда полезен актив за нашите разнообразни общности. Но човек трябва да търси отвъд свойствената повърхностност, за да открие по-дълбоката и по-истинна цел.

Първо, нека изясним, че говорим за ККП, известна още като китайският режим, а не за Китай или китайския народ. Към китайския народ ние храним уважение и състрадание.

Целта на комунизма, която ККП не прикрива, е завоюването на света. Повечето хора мислят за това като за окончателна война, но ККП преследва тази цел много различно извън собствените си граници. Използвайки методи, с които е известна, като намиране предимствата и недостатъците на ситуацията, или в този случай – най-добрата „стръв“ за другите, позволяваща й да постигне целта си с тяхно сътрудничество – ККП е решила да използва така наречената „мека сила“.

Партията знае, че китайската култура интересува хора от Запада. Затова предлага нещо, което уж свързва културите и изглежда полезно както за културните, така и за финансовите интереси на двете страни – появява се „комунистическият троянски кон“.

Като настоящи американски граждани и бивши граждани на Китай или нейни комунистически съседи, ние сме загрижени, че Конфуцианските институти ще навредят по много начини на нашите общности и в крайна сметка на начина на живот извън Китай. Същото се отнася и до постоянното финансиране (от ККП) на различни Западни правителствени и търговски изследвания и разработки, включително тези в областта на природните ресурси.

В процеса на документиране на тези проблеми ние успяхме са се свържем с някои автори и организации, за да ги цитираме в този материал. Клайв Ансли (Clive Ansley), международен канадски адвокат с 40-годишен опит по въпросите за Китай, каза следното в разговор с нас:

„Конфуцианските институти са коварни инструменти за политическо проникване във всички западни демокрации и нямат нищо общо с обявените от тях научни цели.“

Основанието за неговата и нашата загриженост се доказва при взаимоотношенията с ККП, където компартията се опитва неизменно да контролира всичко, което би могло да причини загуба на престиж или да изобличи измамата, която се крие зад така фалшивата й усмивка.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!