Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Dr. John Briffa

Изкуствените подсладители свързани с преждевременното раждане


апетит за сладко
Ако по време на бременност имате ненаситен апетит за сладко, избягвайте изкуствените подсладители. (Photos.com)

От всички хранителни продукти, които имат ограничена хранителна стойност и потенциал да причинят вреда, сложих безалкохолните напитки почти на върха на списъка. Захарта, съдържаща се в една обикновена напитка, е свързана с редица неблагоприятни ефекти върху здравето, включително напълняване, метаболитен синдром, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания…

Един преглед на изследователски екип в Южна Африка, публикуван през април 2008 г. в изданието European Journal of Clinical Nutrition („Европейски бюлетин за клиничното хранене“), показва, че изкуствените подсладители като аспартам също имат голям потенциал за вреда върху човешкото здраве.

Опасните ефекти от хранителните продукти имат особено значение по време на бременност. Храната и напитките осигуряват основните градивни елементи на растящия плод, но могат да окажат токсичен ефект, който да повлияе на бременността и бъдещото здраве на детето.

Изследване, публикувано на 30 юни 2010 г. в American Journal of Clinical Nutrition („Американски бюлетин за клинично хранене“), разглежда връзката между потреблението на безалкохолните напитки и изхода от бременността при почти 60 000 датски жени. Изходът от бременността, определен в това проучване, е преждевременно раждане или раждане преди 37-та седмица от бременността (нормалната бременност е 40 седмици).

За подсладените със захар напитки няма връзка между нивото на консумация на захар и риска от преждевременно раждане.

Друг е случаят с изкуствено подсладените напитки.

В сравнение с жените, консумиращи напитки с естествени подсладители, за тези, които поемат една или повече порции изкуствено подсладени напитки на ден е установено, че са изложени на 38% повишен риск от преждевременно раждане. Консумацията на четири или повече пъти на ден се свързва с повишен риск от 78%.

Изследванията от този тип не могат да се използват, за да се направи заключение, че изкуствено подсладените напитки предизвикват преждевременно раждане. Въпреки това, както авторите на изследване, публикувано през септември 2004 г. в Neurotoxicology and Teratology („Невротоксикология и Тератология“) посочват, продължителността на бременността може да бъде засегната при излагане на метанол.

Метанолът е известен невротоксин, който може да се метаболизира в тялото и да образува мравчена киселина (друг невротоксин), както и формалдехид (използван за запазване на мъртви тела). Той също е съставна част на аспартама (най-разпространеният изкуствен подсладител).

Изследване, публикувано през юни 1998 г. в изданието Life Sciences, заключава, че консумацията на аспартам може да представлява риск за здравето, тъй като позволява образуването на формалдехид.

Малко вероятно е някога да знаем дали изкуствените подсладители влошават бременността. Въпреки това, предвид способността им за десетки хиляди токсични ефекти в организма, моят съвет е да ги избягваме като чума – бременни или не.

Д-рДжонБрифаелондонскилекар иавтор с интересв областта на храненетоиприродната медицина.НеговиятсайтеDrbriffa.com.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!