Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sandra Shields, Epoch Times

Нова Година с парти за дегустация

Французите ги наричат „amuse-bouche“ или „amuse-gueule“ – още познати като предястия, лакомства, хапки. Коктейлните хапки трябва да създадат усещане за вкус и да са наслада за вашето небце. Направете партито си приключение с дегустация на храна и ще бъдете възнаградени с въздишки на признателност от гостите…


Предвидете 8-12 хапки на човек, един-два варианта с размер на хапки на обикновена храна. За тези, които си хапват по малко, но често, направете странична маса със сирена, бисквити, свежи зеленчуци и сосове. Поставете достатъчно салфетки из помещението.

Идеи за празнично парти
Идеи за празнично парти: мини сандвичи със свинско; салата от зеле, ябълка и орехи; цикория, пълнена с раци; и пълнени гъби, сервирани с чаша червено вино. (Sandra Shields/ Epoch Times)

За успешно парти, се пригответе колкото се може по-рано. Добавете купени замразени предястия, които имат нужда само от претопляне, за да разнообразите менюто и да не прекарате цялото си време в кухнята. Смесвайте студените и топлите хапки през цялата вечер. Купете зелева салата и добавете нарязани на кубчета ябълка и орехи. Направете поне два вида ефектни хапки, които да сервирате, като мини сандвичи със свинско, екстравагантната свежа цикория, пълнена с рак, и пълнени гъби (рецептите са по-надолу), които ще бъдат незабравим хит. За десерт – селекция от купени замразени мини кремчета, сладкиш от круша с бри и бананови хапки (рецептите са по-надолу), смесени бисквити и шоколадови бонбони, ще бъдат добър финал.

Купете една-две порции ястия от паста в деня на партито от любимия ви азиатски ресторант, претоплете и сервирайте в края на вечерта в мини китайски кутии, преди гостите да се отправят към домовете си.

За да запазите партито семпло, сервирайте вино и безалкохолни напитки. В полунощ поднесете шампанско или ледено вино. Планирайте няколко определени шофьори, които да откарат гостите вкъщи.

По-долу са рецептите за страхотни леки храни с прекрасни аромати.

Идеи за празнично парти: Азиатска паста в мини кутии за среднощно хапване. (Sandra Shields/ Epoch Times)

Мини сандвичи със свинско

Свинското е толкова крехко, че може да бъде разкъсано на парченца.

За 12 броя:

1 кг свинска плешка

сол и пипер

25 мл (2 с.л.) растителна мазнина

сос за барбекю с ябълка и лук

250 мл (1 чаша) вода

125 мл (1/2 чаша) кетчуп

30 мл (2 с.л.) оцет

3-4 капки сос „Уорчестър“
25 мл (2 с.л.) кафява захар
5 мл (1 ч.л.) суха горчица
щипка натрошена червена чушка
1 ябълка, измита, изчистена и разрязана на четвъртинки
1 малка глава лук, нарязана

12 мини питки за хамбургери
24 кисели краставички

Измийте и подсушете месото с домакинска хартия. Сложете сол и черен пипер на вкус. В средна до голяма тава за печене затоплете растителното масло и запечете плешката от всички страни. Добавете всички останали продукти, освен питките и киселите краставички и оставете на слаба фурна за 2 часа, докато месото стане крехко. Махнете месото и докато е още топло, го накъсайте на малки парченца. Изцедете соса и го добавете към накъсаното месо. Споменатото дотук може да бъде направено и на предния ден. Точно преди да сервирате, претоплете свинското и напълнете питките. Срежете питките наполовина и добавете кисела краставичка върху тях за декорация.

Идеи за празнично парти: бананови хапки. (Sandra Shields/ Epoch Times)


Идеи за празнично парти: бананови хапки. (Sandra Shields/ Epoch Times)

Бананови хапки

Тази рецепта е друг вариант на хапките с бананов пудинг на Сандра Ли (Sandra Lee) от Foodnetwork.com.

2 узрели и обелени банана
1 кутия ванилови бисквитки
250 мл (1 чаша) Jell-O® ванилов пудингов микс, приготвен и охладен

175 мл (3/4 чаша) бита сметана
1 шоколад, покрит с твърд карамел, настърган

Нарежете банана на парченца, дебели 1 см. Поставете всяко парче върху бисквитка. Шприцовайте охладения пудингов микс върху банана и върху него и битата сметана. Поръсете с шоколадовите стърготини. Сервирайте веднага.


Пълнени гъби

За 12 броя:
23 мл (1 1/2 с.л.) масло
15 мл (1 с.л.) дребен лук, смлян
75 мл (1/3 чаша) магданоз, ситно нарязан
75 мл (1/3 чаша) галета
15 мл (1 с.л.) пармезан
2 мл (1/2 с.л.) свеж розмарин, смлян
12 бели гъби, изчистени и без пънчета

Задушете маслото и лука и добавете магданоза. Отстранете от котлона и смесете с галетата, пармезана и свежия розмарин. Напълнете гъбите. Дотук това може да бъде направено предварително и да се съхранява в хладилника. Когато сте готови да сервирате, поставете напълнените гъби на скарата и ги запечете до златисто, приблизително 3-5 минути. Наблюдавайте ги внимателно, за да не изгорят.


Пълнена цикория с рак

3 малки цикории
125 мл (1/2 чаша) крема сирене

125 мл (1/2 чаша) сварен рак, пресен или консервиран
30 мл (2 с.л.) червена чушка, ситно смляна
няколко капки лимонов сок за вкус
пресен копър или магданоз

Отделете листата на цикорията. Смесете останалите продукти и сложете около една лъжица от сместа във всяко листо. Поставете копър или магданоз отгоре за декорация.


Съдове

Обикновено за типичното парти за дегустация ще се нуждаете от голям асортимент от специални съдове за сервиране, като индивидуални мини чинии, чаши и изделия от стъкло за гостите, за да опитат по малко от всичко. За да не добавяте толкова много съдове, използвайте храна за сервиране, като в тези примери.

Зеленчуци: листа от маруля, резени от краставица, листа от цикория, малки картофи, домати, репички и калпачета от гъби.

Печива: припечени филийки, палачинки, бутер-тесто, чипс от пармезан, юфка, царевичен хляб, бисквити и блини.

Други варианти са картонени чаши, формички за кексчета или бамбукови клечки за зъби за бързо и лесно почистване.


Сладкиш от круши с Бри

1 опаковка замразено бутер-тесто, размразено и развито

1 голяма круша
сирене Бри
карамелов сос, купен

Загрейте фурната предварително до 200º C. Изрежете 5-сантиметрови колелца от бутер-тестото. Нарежете крушата на тънки ивици и използвайки формичка на круша или нож изрежете форма на круша от всяко парче. Поставете малко парче Бри върху кръгчетата от бутер-тесто, а отгоре – изрязаните формички от крушата, и намажете с карамеловия сос. Печете за 10-12 минути до златисто кафяво. Сервирайте топли или студени.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!