Следвайте "Буднаера" в Телеграм

NTD Television

WikiLeaks: Интересът и властта - главен ръководен фактор сред кадрите на ККП

Публикувана на WikiLeaks телеграма от 23 юли 2009г разкрива детайли за някои високопоставени кадри на Китайската комунистическа партия (ККП). Според сведенията съдържанието се предоставя от източник в близки отношения с висши партийни лица и гласи, че интересът и властта са главен ръководен фактор при вземането на решения сред висшите китайски партийни и държавни служители…

Вземането на решения в Политбюро (главният управителен орган на Китай, бел. ред.) е като във фирма. Повече дяла дават повече власт при вземането на решения. Защитата на привилегиите на върховния елит е главната движеща сила зад решенията на Политбюро. Въпреки, че решенията спъват реформите, те гарантират интересите на висшите партийни служители.

Wikileaks on China (With English Subtitles)

Контролът върху икономическите сектори на Китай е разделен сред висшите партийни кадри. Бившият премиер, Ли Пенг (Li Peng), контролира енергийната индустрия. Ръководещият полицията, Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), и неговите партньори контролират нефтената индустрия. Бившият висш партиен служител, Чен Юн (Chen Yun), контролира банковия сектор. Джиа Чинглин (Jia Qinglin), председател на Народния политически консултативен съвет, държи бизнеса с недвижими имоти в Пекин.

Ранговете на висшите китайски служители са базирани на семейния произход или на „опита във властта”. Затова има постоянна конкуренция между „принцовете” (наследниците на политиците, бел. ред.) и тези, които са дошли на власт чрез повишение.

Главната цел на партийните лидери е да предпазят себе си и своите семейства след като напуснат даден пост. Затова настоящите лидери повишават „свои хора” на ключови позиции, които да ги пазят когато се пенсионират.

Партийната „мрежа на интереси” има огромно влияние при вземането на решения. Много местни служители са купили своите постове с пари и искат незабавна възвращаемост. В резултата на което те винаги подкрепят икономически планове за развитие, които ще им гарантират бърза възвращаемост и се противопоставят на реформи, които ще накърнят интересите им – реформи като свобода на пресата например.

Китайските власти отказаха да коментират публикуваната от WikiLeaks информация. На 2 декември говорител на Министерството на външните работи заяви, че съдържанието на сайта е „смешно”.

Китайски активисти за човешки права казаха, че смятат да пуснат китайски аналог на сайта WikiLeaks през юни 2011г. Но основателят на WikiLeaks, Джулиан Асанж, счита този ход за твърде опасен и се надява тези активисти да могат да работят с WikiLeaks.


Репортаж на Пу Джи (Pu Zhi) и Шяо Ю (Xiao Yu), Телевизия NTD (New Tang Dynasty)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!